Ónody-Molnár Dóra Teljesen átalakítják a felsőoktatás finanszírozását, az SZFE-n minden pénz Vidnyánszkyhoz kerül

Palkovics László csak egy rövid bekezdést változtatott meg a felsőoktatási törvényben, de az a kis rész egy merőben új finanszírozási formát jelent majd a jövőben, amely elsősorban a nem állami fenntartású intézményeket, azaz az alapítványiakat – köztük a modellváltókat –, illetve az egyházi intézményeket érinti. A politikai kinevezettekkel telenyomott új kuratóriumok így sok-sok milliárd forint felett rendelkeznek majd. Így Miskolc vagy az SZFE esetében.

„Az új finanszírozási szabályokkal a felsőoktatási intézmények finanszírozása hosszú távon kiszámíthatóvá válik, továbbá stabil finanszírozási kereteket tud biztosítani, figyelembe vehetőek a felsőoktatási tevékenység eltérő dimenziói és ezek sajátos finanszírozási követelménye” – így indokolja Palkovics László, információs és technológiai miniszter azt a törvénymódosítót, amellyel lényegében megváltoztatják a modellváltó felsőoktatási intézmények finanszírozási rendszerét.

A most módosítás előtt álló törvény eddig úgy rendelkezett, hogy az állam az egyetemekkel köt finanszírozási szerződést különböző feladatok ellátására, most viszont – ha a parlament elfogadja – a fenntartókkal kötné meg az állam ezt a szerződést.

Ez az állami fenntartású intézmények esetében nagy változást nem okoz, annál inkább megváltoztatja a magánfenntartású intézmények finanszírozását, amilyen például a Budapesti Metropolitan Egyetem vagy a Milton Friedman Egyetem. De ide sorolhatóak az egyházi fenntartású intézmények, mint például a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vagy a Károli Gáspár Református Egyetem.

Eddig a rend az volt, hogy ezek az intézmények bizonyos feladatok ellátására szerződtek. Ilyen feladat például az, hogy az egyetem vállal valamennyi számú mérnökhallgató képzését, amire az állam leszerződik vele. Az egyetem önálló jogi személyként megköthette ezt a szerződést. Most azonban nem az egyetemmel fog az államot képviselő miniszter szerződést kötni, hanem a fenntartóval, vagyis – hogy eddigi példáinknál maradjunk – a Pázmánynál a katolikus egyházzal, a Milton Friedman Egyetem esetében pedig pedig az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel.

És minden bizonnyal így lesz ez a modellváltó egyetemek esetében is, amelyeknek a fenntartója már nem az állam, hanem egy az állam által létrehozott alapítvány. Vagyis: az államot képviselő miniszter ezentúl nem a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, a győri Szent István Egyetemmel vagy a Miskolci Egyetemmel köt feladatfinanszírozási szerződést, hanem az ezeket az intézményeket fenntartó alapítványokkal, amelyeknek a kuratóriumi tagsága telis-tele van politikai kinevezettekkel, miniszterekkel, pártagokkal, a kormányhoz közelálló oligarchák képviselőivel. Az új kuratóriumok így sok-sok milliárd forint felett rendelkeznek majd.

Palkovics Lászlónak az átalakításról a kiszámíthatóság szó jutott eszébe – szakembereknek inkább az államnak, vagyis a politikának való még nagyobb kiszolgáltatottság.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.