Hatalmas összegért, túlárazva és eleve fölöslegesen szerezte be a most megsemmisített PCR-teszteket a kormány

A Jelen pár hete megírta, hogy az állam ötmilliárd forint értékű PCR-tesztet semmisített meg azért, mert nem lettek időben fölhasználva. További nyomozásunk során fölmerült a gyanúja annak, hogy ezeket a súlyosan túlárazva beszerzett teszteket eleve nem lehetett fölhasználni. A megkérdezett szakértőnk szerint pont így történt. A külügy a vuhani törzsre lefejlesztett PCR-eket vette meg, de eleinte hiányoztak a használatukhoz szükséges eszközök. Mire ezek meglettek, a vuhani alfatörzs eltűnőben volt. Az újabb mutációkat pedig nem mutatja ki ez a teszt. A probléma a régi: a beszerzés előtt a kormány nem kérdezte meg a szakmát.

Ötmilliárd forintért beszerzett PCR-tesztet semmisíttetett meg az Országos Kórházi Főigazgatóság, vagyis a magyar kormány – adtuk hírül bő egy hete. A tesztek megsemmisítését később az Országos Kórházi Főigazgatóság elismerte. A hír komoly vihart gerjesztett, hiszen ezeket a teszteket azért kellett megsemmisíteni, mert nem használták fel őket akkor, amikor szükség lett volna rájuk. Így mostanra lejárt a szavatossági idejük. Mindez azért problémás, mert egyrészt ezeket az eszközöket közpénzből vette a kormány, tehát amikor megsemmisítik őket, akkor az adófizetők befizetéseit semmisítik meg, másrészt az elmúlt másfél évben számos egészségügyi szakember hívta fel a figyelmet arra, hogy sokkal több tesztet kellene elvégezni, ők azt kérték a kormánytól, hogy széles körben tegye elérhetővé az ingyenes tesztelést.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság azzal védekezett, hogy a gyors­tesztek visszaszorították a PCR-tesztek felhasználásását, így maradhatott a kórházellátó nyakán ekkora lejárt mennyiség. Csakhogy a gyorstesztek otthoni használatra elfogadhatók ugyan, de minden hivatalos ügyintézésnél PCR-teszteredményt követelnek meg, amelynek ára most éppen 14 ezer forint, vagyis drága mulatságról van szó, főleg, ha rendszeresen kell ismételni.

Mi került a kukába? Úgy értesültünk, hogy a Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március vége, április elején jártak le. A Clinomics termékéből 161 millió forintért vásárolt, ennek darabára 2593 forintba került és 2021. április 20-án jártak le. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam – azaz a magyar adófizetők. A Maccurák is idén tavasszal, azaz április 7 és 13 között jártak le. Éppen, amikor a harmadik hullám tombolt az országban. 

Ezekkel a tesztekkel kapcsolatban azonban nemcsak az az érdekes kérdés, hogy miért nem használták fel őket, hanem az is, hogy miért kerültek ennyibe. A listát tanulmányozva feltűnő a tesztek meglehetősen magas ára, ezért szerkesztőségünk megpróbált tájékozódni a piacon.

Egy cég segítségével rövidesen sikerült is PCR-árajánlatokhoz jutnunk. Hétféle tesztre kaptuk az ajánlatokat. Ezek a 2019 Novel Voronacirus Trilex RT - qPCR Detection Kit, a 2FastPure Viral DNA/RNA Mini Kit, a Virus DNA 6 RNA Extraction Kit (Magnetic Beads Based), a Virus ­Sample Stabilizer, a DNA / RNA Extraction Kit, az Automatic Nucleic Acids Extraction Instrument, valamint a FluoART Real – Time PCR ­system.

A nagykereskedelmi árajánlat 50, 96, illetve 100 darabot tartalmazó dobozokra érkezett, mert a PCR-teszteket alapesetben ilyen kiszerelésekben árusítják. Az árajánlat alapján egy darab teszt ára 1,3 és 2,30 dollár között van, vagyis jelenleg – 322 forintos árfolyamon számolva – nagyságrendileg 419 és 741 forint között mozog. A beszerzéskor azonban még 300 forinttal lehetett számolni, vagyis a legdrágább teszt az akkori árfolyamon 690 forintba került volna.

Ezek a számok köszönőviszonyban sincsenek a most megsemmisített, többségében kínai tesztek árával, amelyek darabjáért – megismételjük – a Fosun esetében 6070, a Clinomics terméke kapcsán 2593, a Maccura esetében pedig 4106 forintot fizetett a magyar állam.

Vagyis a legalacsonyabb árú termékért is legalább hatszoros árat fizetett, mint amennyibe más, jó minőségű termék kerül a piacon.

Az árkülönbség feloldása érdekében a beszerzést végző Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályához fordultunk. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy akkoriban nem méricskélték az árat, a gyorsaság és az emberéletek mentése minden más szempontot fölülírt, piaci ár abban az időszakban lényegében még nem volt.

Tételezzük föl, hogy ez igaz, de akkor még inkább legnyugtalanító a kérdés:

hogyan lehetséges, hogy raktárban porosodtak azok a PCR-tesztek, amelyek beszerzésénél még az árat sem nézték, mert az emberéletek mentése volt a legfontosabb szempont?

Kérdés továbbá, hogy valóban szükséges lépés volt-e a megsemmisítésük. Ezzel kapcsolatban érdemes fölidézni Duda Ernő immunológus professzor véleményét, aki a szeged.hu-nak azt nyilatkozta: egy PCR-készlet nem avul el, megfelelő körülmények között tárolva akár öt évig is felhasználható. Viszont a PCR-készlet vagy teszt egy bizonyos vírus kimutatására alkalmas. Az idei vírus pedig már nem azonos a tavalyi év elején megjelenttel. Duda Ernő elmondta: egy PCR-készlet öt-hat komponensből áll. A megsemmisítés helyett az egyik komponenst kellett volna kicserélni.

Tény, hogy 2020 év elején, amikor megjelent a vuhani koronavírus-törzs, kulcskérdés volt a tesztelés minél szélesebb körű kiépítése. Az új típusú vírus izolásását követő hónapban a WHO és az amerikai nép­egészségügyi központ megadta a vuhani koronavírusra jellemző szekvenciákat, s azok alapján el lehetett kezdeni a PCR-tesztekhez szükséges úgynevezett „primer” gyártását. Mivel különféle PCR-tesztek más vírusok – például a HIV vagy a hepatitis C – kimutatására már tömegesen jelen voltak a piacon, „csak” az úgynevezett primert, azaz annak a szintetikus nukleinsavnak az összetételét kellett megváltoztatni, amely ezzel képessé vált a koronavírus DNS-eit kimutatni.

„Olyan ez, mint amikor egy ételben a fűszert változtatják meg” – magyarázza lapunknak egy mikrobiológus szakértő. Ahhoz, hogy ilyen teszteket alkalmazni lehessen az EU-ban, szükséges az uniós hatóság engedélye. Az idő sürgetése miatt 2020-ban a hatóság veszélyhelyzeti jóváhagyásokat adott ki. „Ha a gyártó azt állította magáról, hogy az őáltala előállított reagens alkalmas a koronavírus tesztelésére, akkor megkapta az uniós engedélyt. Mindössze annyi volt az elvárás, hogy a cég múltjában már fellelhető legyen olyan gyártási folyamat, amely alapján feltételezhető, hogy képes ilyen teszteket előállítani. A magyar hatóságok sem vizsgálták ezeket a teszteket, nem is tudták volna, hiszen a bevizsgálás körülbelül egy évet vesz igénybe” – magyarázza forrásunk, hozzátéve: a honi laboratóriumok zöme minőségellenőrző rendszeren keresztül működteti a szolgáltatásait, hogy ne fals eredményt produkáló teszteket használjanak.

Szakértőnk szerint a szakma megkérdezése nélkül vett az állam tavaly tömegesen PCR-teszteket, ezért fordulhatott elő, hogy ilyen hatalmas összegért, túlárazva és lényegében fölöslegesen szerezte be az eszközöket.

Hiába ugyanis a rengeteg teszt – a folyamat első lépcsője hiányzott: a teszt elvégzéséhez kell a vizsgálandó minta, amelyet egy orrba és garatba ledugott pálca segítségével vesznek le, s egy speciális, folyadékkal teli cső, amelyben a mintát tárolják. De se cső, se folyadék, se mintavételi pálca nem volt idehaza a beszerzéskor elérhető. Ezeket tavaly tavasszal-nyáron kezdte el gyártani egy magyar cég. A másik dolog, ami hiányzott: az RNS-izoláló reagens, illetve a berendezés. Végezetül: sem szakember, sem kialakított infrastruktúra, sem elegendő molekuláris diagnosztikai laborhálózat nem állt rendelkezésre a járvány berobbanásakor Magyarországon.

A külügy tehát tömegével vette meg a vuhani törzsre lefejlesztett PCR-eket, de ezeket nem lehetett használni, s mire a feltételek meglettek, a vuhani alfatörzs eltűnőben volt. A régi típusú PCR-teszt pedig nem ismeri fel az új mutációkat.

Érdekes látni ugyanazt a mintázatot, mint a lélegeztető gépeknél: a tömegével és túlárazva beszerzett eszközökhöz nem volt sem személyzet, sem a berendezések működtetéséhez szükséges infrastruktúra, ezért állnak a raktárban. Annyi a különbség, hogy a lélegeztetőgépeknek nem jár le ilyen gyorsan a szavatossági idejük.

Black

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.