Tusk csatába hív a gonosz ellen

Miklós Gábor | 2021.07.21. 18:15

Olvasási idő kb. 8 perc

Az ellenzéki Polgári Platform (PO) szélesebb vezetőségének ülésén bejelentették, hogy Donald Tusk, a jobbközép liberális párt egyik alapítója, sokáig volt vezetője és miniszterelnöke visszatér a hazai politikába. Egyelőre egyik alelnökként, megbízott elnökként, de indul a következő választáson, ahol a tagok döntenek véglegesen az elnök személyéről. A visszatérés nagy médianyilvánosság előtt történt, beszédét közvetítették a tévék. Az érdeklődők láthatták, hogy a 64 éves politikus jó fizikai formában van, továbbra is hatásos szónok, s az is kiderült, hogy igen elkötelezetten indul harcba. Hogy harcról van szó, nem csupán politikai versenyről, az kiderült első megnyilvánulásaiból. Konkrétan „a rossz” megtestesülésének nevezte a hatalmon lévő jobboldali-euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) pártot.

Tusk hét éve lépett ki a lengyel politikai mindennapokból. Távozása nem hozott sikert a pártjának, „árvái” képtelenek voltak megőrizni pozícióikat, nem tudtak egyetlen választást sem megnyerni. Nem tudtak olyan programmal előállni, amely versenyképes lett volna a PiS ellen. A jobboldal tartósan táborába vonta a korábban a baloldalra szavazó, szociálisan érzékeny társadalmi csoportokat és megtartotta a konzervatív, katolikus és nacionalista szavazókat.

A PO vezérei és helyi bárói folyamatos belharcokat folytattak, s képtelenek voltak kihasználni a jobboldal inkompetenciáját, törvénysértéseit, korrupcióját. A belső gyengeség volt az oka, hogy nem tudták tartósan megnyerni a progresszív, nyugatos társadalmi közeget, az „életmódbeli baloldalt”. Azt a középosztályt, amelynek elege van az egyházi túlhatalomból, a sajtószabadság elleni támadásokból és a melegellenes propagandából. Tusk észlelte korábbi fegyvertársai tehetetlenségét és látta a veszélyt, hogy a PO a jelentéktelenségbe süllyed, s Jarosław Kaczyński uralma megszilárdul. Ez vitte őt vissza Varsóba.

Amióta a PiS hatalomra került, egymás után próbálja a magyarországi rezsim demokráciakorlátozó lépéseit bevetni. Csak néhányat sorolok: a közmédia pártmédiává alakítása; az ügyészség és a titkosszolgálatok megszállása; az alkotmánybíróság jelentéktelenné tétele; az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolása; a független média elleni lépések, s a vidéki lapok felvásárlása az állami kőolajtársaság által. Egyre erősebb értelmiségi körökben a félelem, hogy a PiS kifelé viszi Lengyelországot az EU-ból, s az oroszellenes retorika dacára Putyin vonalát valósítja meg. Ezt bizonyítja számukra, hogy a konzervatív párt nyíltan Kreml-barát európai pártokkal, a Fidesszel, vagy Marine Le Pen francia Nemzeti Tömörülésével jegyzett közös, integráció ellenes deklarációt. Tusk tehát látja, hogy az orbáni modell alkalmazása valós veszély Lengyelországban.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés