Ónody-Molnár Dóra Újabb két egyetem csatlakozna a modellváltók közé

Megbízható információink szerint a napokban az Információs és Technológiai Minisztériumban, közigazgatási államtitkári értekezleten tárgyalták két újabb egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem fenntartóváltásának kérdését. Úgy tudjuk mindkét intézménynél az uniós források óriási mértéke volt a legmeggyőzőbb érv a modellváltás mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök február elején jelentette be, hogy a következő egy-két évben 1500 milliárd forintot folyatnak a magyar felsőoktatásba, amelynek a forrása az EU helyreállítási alapja. Az európai finanszírozás kulcskérdés minden egyetemen, a rendkívül alacsony oktatói béreket ugyanis már hosszú évek óta az uniós projektekből egészítik ki az intézmények.

Ha az Óbudai Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is bekerül az alapítványi fenntartású intézmények közé, akkor mindössze két, széles képzési körrel rendelkező állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. 

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.