Újabb megtorlással reagált a kormány az uniós pénzek felfüggesztésére

Ónody-Molnár Dóra | 2022.12.01. 10:43

Olvasási idő kb. 8 perc

Tegnap az Európai Bizottság tudatta, hogy a következő költségvetési támogatásból felfüggeszt 3000 milliárd forintot, mert a jogállamisági mechanizmus keretében tett vállalásait a magyar kormány nem teljesítette maradéktalanul. A Bizottság azt is bejelentette, hogy nagyjából másfél éves huzavona után jóváhagyja a magyar helyreállítási tervet, ami megnyitja az utat az előtt, hogy az országba áramoljon 2300 milliárd vissza nem térítendő támogatás. Elméletileg. Mert erről is szavaznia kell még a Tanácsnak, ráadásul egy sor feltételt kell teljesítenie a magyar kormánynak ahhoz, hogy ezt a pénzt ténylegesen le tudja hívni.

Röviden összefoglalva: most nincs pénz, ahhoz, hogy egyszer legyen, még sokat kell dolgoznia az Orbán-kormánynak. Elsősorban azt kell bizonyítania, hogy nem sérti meg azokat az alapértékeket, amelyeket Magyarország akkor vállalt, amikor kérte a felvételét az Európai Uniónak nevezett klubba. Mert a források odaítélésének vitája során gyakran elfelejtődik az a tény, hogy Magyarország önként csatlakozott ehhez a szövetséghez, amellyel nem csak a liberális demokrácia, jogállamiság és az emberi jogok melletti elköteleződését fejezte ki, hanem lemondott a szuverenitásának egy részéről is.

Ennek következtében a magyar kormány nem tehet meg bármit, ha igényt tart a közösség pénzére. Erről szól a brüsszeli döntés, amit a magyar kormány változatlanul nem hajlandó tudomásul venni.

Szimbolikusnak is tekinthető, hogy azon a napon, amikor az Európai Bizottság bejelentette, hogy zárolják az EU-s támogatások egy részét, 8 gimnáziumi tanárt rúgott ki a Belügyminisztérium polgári engedetlenségre hivatkozva. Köztük pályakezdő pedagógust, illetve végzősöket tanító osztályfőnököt is. Az elbocsátottak között azok a pedagógusok vannak többségben, akik olyan tárgyakat tanítanak, amelyeknél a legnagyobb a szaktanárhiány az országban.

A Belügyminisztérium a kirúgások kapcsán azt állítja, hogy „a diákok érdekeit helyezi mindenek elé.” Szerintük a polgári engedetlenkedő tanárok a diákok tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását korlátozzák. Tehát az a kormány állítása, hogy az oktatás minőségének javítása és a tarthatatlan pedagógusbérek miatt heti egy-két órát nem tanító pedagógus többet árt a diákoknak, mint az a rendőrminiszter, aki véglegesen fosztja meg ezeket a diákokat a tanáraiktól. Köztük érettségi előtt álló diákokat.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Milyen hatásai vannak az elmúlt 12 év oktatási átalakításainak?

Az átalakítások hogyan hatottak az oktatás színvonalára?

Mi köze a tanárok bérének a kormány Európai Unióval folytatott harcának?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés