Ungár Péter: Annak, amit a kormány csinál, nincs semmi értelme

Ónody-Molnár Dóra | 2023.01.22. 10:06

Címkék:

ellenzék LMP

Olvasási idő kb. 21 perc

Az ellenzék a megszorítások és a válság ellenére sem képes áttörésre. Ebben nyilvánvalóan komoly szerepe van az eltorzított politikai versenynek, de azt már adottságként kell elfogadni. Milyen lehetőségei vannak ma egy ellenzéki pártnak? Ungár Péterrel, az LMP társelnökével beszélgettünk.

A választások óta a Fidesz népszerűsége a teljes választókorú népességben 16 százalékot csökkent, ám a biztos választók közt 50 százalékon áll. A második legnépszerűbb párt a DK, 12 százalékkal, egy olyan időszakban, amikor 40 százalékos az élelmiszer-infláció. A környező országokhoz képest itt sokkal rosszabbul mennek a dolgok, Orbán Viktor hitelességi válságban van, hiszen ígérete ellenére nem védte meg a rezsicsökkentést, ahogy kénytelen volt durva megszorításokat is bevezetni. Ha ilyen körülmények ellenére csak ennyire képes az ellenzék, akkor ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi formában nincs értelme az ellenzéki politizálásnak?

De. Ez a rövid válaszom. A hosszabb az, hogy a Fidesz támogatottsága a választáson elért eredményéhez képest csökken. Tavaly az ellenzék 2018-hoz képest 800 ezer szavazót vesztett. Az ő egy részük ezúttal a Fideszre voksolt, holott korábban nem voltak Fidesz-szavazók. Ők olvadnak most le, vagyis, ha úgy tetszik, visszatértünk az alaphelyzethez. Ezek az emberek alapvetően Orbán-kritikus választók, akik legutóbb az ellenzék közös teljesítménye miatt szavaztak Orbán Viktorra. Ugyanakkor van egy világgazdasági válság, infláció, és bár ezt a kormány félrekezeli, de az ellenzék önmagában ettől nem lesz népszerű mindaddig, amíg nem tud alternatívát és koherens válaszokat kínálni. Annak az ellenzéki politikának viszont, ami arról szól, hogy Orbán gonosz, a korrupció rossz, az Unió jó, és ne egyen homárt a miniszterelnök, sok értelme nincs.

A homárevés azért érdekes, mert a kormány maga jelentette ki, hogy 2023 nem lesz könnyű év. Az emberek ilyenkor joggal várhatják el, hogy az ország vezetője mértékletességet mutasson. Ezzel nem azt állítom, hogy elégséges ezen lovagolnia az ellenzéknek, de talán elmenni sem kellene az ügy mellett.

A homárügy lényege az, hogy kiderült, Olaszországban sokkal kisebb mértékben nőttek az éttermi árak, mint Magyarországon, ahol 80-85 százalékos a növekedés. Az, hogy Magyarország miniszterelnöke olyan életstílust enged meg magának, amely az emberek többsége számára nem elérhető, mindig így volt, és nem túl izgalmas.

A plebejus kormányzás tehát összefér a homárevéssel?

Valóban nem fér össze, Orbán Viktor nagyon hiteltelen, amikor előadja a nép egyszerű gyermekét, miközben Magyarország egyik leggazdagabb embere. De nem azért veszített az ellenzék, mert az emberek ne tudták volna, hogy a Fidesz korrupt. Ezt még a Fideszre szavazók is tudják. Az az érdekes, hogy miért szavaznak a Fideszre.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miért nem támogatják az ellenzéket a választók?

Hol kellene az ellenzéknek sikereket elérnie?

Hogyan erősödhet meg az LMP?

Hogyan függ össze a politikai sikeresség és a népszerűség?

Milyen hatása lehet a zöld ügyeknek a politikában?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés