Kaló Máté Ünnep kordonok közt – Biden megérkezett

Megtörtént Joe Biden sokak által szorongva várt elnöki eskütétele. A fáradt téli nap sugaraiban viszont csak a legrangosabb vendégek sütkérezhettek a Capitolium nyugati teraszain. Bár a járvány miatt amúgy sem gyűlhetett volna össze nagy tömeg, a január 6-ai halálos zavargásokat követően szinte az egész várost lezárták a hatóságok. A betonkordonokkal hermetikusan körbekerített Pennsylvania Avenue-n gurult át az elnöki limuzin a Fehér Házba Bidennel, akire már most hatalmas teher nehezedik.

Donald Trump látványos kilépőt tervezett utódja beiktatásának napján, ám végül már korán reggel, a hivatalos rendezvények előtt távozott a Fehér Házból. Bár a marylandi légibázison még tartott egy beszédet, arra családtagjain, a nagyrészt kabinet nélkül maradt kabinetfőnökén és pár zászlólengetőn kívül senki nem volt már kíváncsi. A távozó elnök még utalást tett rá, hogy valamilyen formában visszatér a politikába, de ez aligha Washingtonból fog elindulni.

Trump már a fővárosi zendülés napján szakított alelnökével, aki főnöke búcsúztatása helyett inkább Biden beiktatásán vett részt, átvállalva Trump ellátatlan ceremoniális feladatait az átmenet utolsó pillanataiban. A Capitolium és a Washington-emlékmű közötti nagy füves terület általában tömve van érdeklődő emberekkel a beiktatások napján. Idén a járvány és a biztonsági lezárások miatt csupán az ötven tagállam lobogói és a csillagos-sávos zászlók erdeje várta a maroknyi – főleg politikus – résztvevőt.

A visszafogott ünneplés alaphangulatát még tovább mérsékelte a tragikus hír, hogy a koronavírus-járvány tegnap elragadta négyszázezredik áldozatát Amerikában. A megválasztott elnöki és alelnöki házaspár tegnap este ezekről az áldozatokról emlékezett meg a Lincoln-emlékmű lépcsőin. Másnap reggel azonban már jóval oldottabb hangulatban várták a déli eskütételt a közös imára érkező állami vezetők, tudván, hogy Trump már elhagyta a fővárost.

A hivatalos ceremónia részeként várva várt Lady Gaga és Jennifer Lopez helyett végül egy fiatal fekete költőnő, Amanda Gorman bizonyult a délelőtt sztárjának, akinek elragadóan őszinte szavalata órákon belül meghódította az internetet. Gormant egyébként maga a First Lady, a civilben tanárként dolgozó Dr. Jill Biden hívta meg a beiktatásra fellépni – a jelek szerint kiváló érzékkel. A beiktatási ceremónia másik történelmi momentuma az első fekete-ázsiai származású és egyben első női alelnök, Kamala Harris eskütétele volt, akinek a Legfelsőbb Bíróság első kisebbségi származású női tagja, Sonia Sotomayor olvasta elő az eskü szövegét.

Biden a saját beiktatása után hosszú, megbékélést, összefogást, valamint a válságokból való kilábalást sürgető és ígérő beszédet tartott. Nem csak tegnap, de az elnök előző napok során elmondott beszédeiben is visszatérő elem volt saját halandóságára való direkt vagy érintőleges utalás. A hetvenkilencedik évét taposó Biden az USA valaha volt legidősebb megválasztott elnökeként a mostani kihívásokra és az abból való kilábalásra élete utolsó nagy politikai projektjeként tekint.

Bár a pártja leginkább karakteresen liberális és baloldali, de legfőképp eredményes kormányzást vár tőle, ő mégis egy méltó, békés záró felvonást vizionál politikai karrierje megkoronázásaként. Trump után sokaknak ez felüdülésként hangozhat, ám azt még nem tudjuk, Biden meddig lesz képes fenntartani a mostani kegyelmi állapotot az alapvetően még mindig háborús légkörű Washingtonban. Az elnök kifejezte szándékát a társadalom és a politikai élet sebeinek begyógyítására, de nem tudni, hogy a beteg kérni fog-e az orvosságból.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!