Vallást elhagyni a homofóbia miatt: tragédia

Felelősséget kellene vállalniuk az egyházaknak

Nagy port kavart Ferenc pápa nemrégiben napvilágot látott kijelentése, miszerint az LMBTQ-emberek is megérdemlik a családhoz való jogot, amivel kapcsolatban azonban a Vatikán igyekezett világossá tenni, hogy nem a házassághoz való jogra gondolt. Az LMBTQ-közösség és az egyház kapcsolata feszültségekkel teli téma, az ezzel kapcsolatos viták távolról sem jutottak nyugvópontra. Mit élnek át a hívő LMBTQ-emberek, közöttük is a gyerekek az egyház elutasító magatartása miatt? Hogyan lehetne hidat építeni a felek között? A Keresztények a Melegekért Mozgalom két vezetőjével beszélgettünk.

A Keresztények a Melegekért (KerMel) különféle egyházakhoz és felekezethez tartozó tagokkal dolgozik együtt azon, hogy párbeszéd alakuljon ki a keresztény egyházak és az LMBTQ-közösség között, és hogy a papok, lelkészek nyitottabban forduljanak a meleg vagy transznemű hívők felé. Fennállásuk öt éve alatt szerveztek már élő könyvtárat, befogadó istentiszteletet és közösségi beszélgetős esteket is, emellett cikkekkel, videókkal és nyomtatott kiadványokkal igyekeznek elérni a közösséget.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!