Várhelyi Olivér az Európai Parlament célkeresztjében

Fóti Tamás | 2023.01.21. 10:14

Olvasási idő kb. 8 perc

Az Európai Parlament határozatban szólította fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki, megsértette-e az intézmény magatartási kódexét Várhelyi Olivér. Az EP szerint az unió bővítéséért felelős magyar biztos elfogult a szerb nacionalisták irányába.

Az Európai Parlament a szocialista frakció kezdeményezésére független és pártatlan vizsgálatot követel az Európai Bizottságtól annak kiderítésére, vajon Várhelyi Olivér valóban szándékosan ássa-e alá a tagjelölt országokban a jogállamiság érdekében tett erőfeszítéseket. A magyar biztos – állítja az EP határozata, amelyet 375 mellette szóló, 180 ellene leadott és 95 tartózkodó szavazattal fogadtak el – szándékosan és következetesen nem tulajdonít jelentőséget Aleksandar Vučić szerb elnök demokráciaellenes fellépéseinek, továbbá hozzájárul Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina szerb közössége miniszterelnökének szeparatista törekvéseihez.

A közös kül- és biztonságpolitikai (CFSP) jelentés egyidejűleg sürgeti a Nyugat-Balkán európai perspektívájának a megerősítését, amivel adósak a tagállamok. A jelentés üdvözli Koszovó EU-tagság iránti kérelmét és szankciót sürget Dodik mellett azon szerbek ellen, akik részt vettek a Srpska Köztársaság napja ünnepségének a szervezésében. A boszniai szerbek január 9-én emlékeznek az 1992-ben ezen a napon kikiáltott Boszniai Szerb Köztársaságra. Az EP jelentése egyúttal elítéli a belgrádi kormánynak a régió destabilizációjára irányuló törekvéseit.

Thijs Reuten, a Szocialisták és Demokraták holland árnyékelőadója emlékeztetett arra, hogy 2019-ben azzal a feltétellel fogadták el Várhelyi biztosi jelölését, hogy tevékenységével az egész EU érdekében lép fel, vagyis nem csupán a magyar kormánynak megfelelő politikát folytat. Három év elteltével – hangsúlyozza Reuten – komoly aggodalomra ad okot, hogy Várhelyi Orbán Viktor forgatókönyvéből dolgozik. „Az Európai Bizottságnak az volna a szerepe, hogy kiálljon Bosznia és Hercegovina területi integritása védelméért, elősegítse Szerbiában a demokratikus építkezést, biztosítsa a békét és stabilitást Montenegróban és Koszovóban. Nem pedig ennek az ellenkezőjét.”

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miért merült fel a gyanú, hogy Várhelyi nem az Európai Unió, hanem Orbán Viktor érdekeit képviseli?

Mi volt az oka annak, hogy Várhelyi ilyen fontos biztosi pozíciót kapott?

Mit tehet ebben a helyzetben Ursula Von der Leyen?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés