Vásárhelyi Mária: Gyújtogatók

Vásárhelyi Mária | 2023.03.02. 15:11

Olvasási idő kb. 4 perc

Vajon hányszor lehet ugyanazt a hazugságfáklyát lángra lobbantani? Hányszor lehet ugyanazzal a hazug gyűlöletkampánnyal egy-egy társadalmi csoport ellen uszítani a többségi társadalmat?

Miközben – Európában egyedülálló mértékben – száguld nálunk az infláció és mélyül a megélhetési válság, és a pedagógusok tiltakozó akcióit sem sikerült teljesen elhamvasztani, a kormány újra előveszi a gender kártyát.  „Megvédjük gyermekeinket” – harsogja a miniszterelnök évértékelő beszédében, és visszhangozza az állami propagandakórus, megpróbálván azt a látszatot kelteni, mintha Magyarországnak tényleg az lenne a legsúlyosabb problémája, hogy az iskolában pedofil pedagógusok megrontják a gyermekeinket.

És mit tesz a véletlen: éppen néhány nappal Orbán évértékelő beszéde előtt került nyilvánosságra egy pedagógiai asszisztens valóban felháborító TikTok felvétele, amelyen azzal dicsekszik, hogy egy tizenöt éves fiatalkorú fiúval van szexuális kapcsolata. A fürge észjárású miniszterelnök, aki, mint tudjuk, figyelő tekintetét szakadatlan a társadalom – ezen belül is eminensen a gyermekek – ütőerén tartja, azonnal beidézte beszédébe az elrettentő esetet, kiterjesztve annak hatályát a pedagógus társadalomra.

Eltekintve attól, hogy az érintett férfi nem volt pedagógus és nem is taníthatott gyerekeket, vajon mi következik abból a magyar pedagógus társadalomra nézve, hogy egy morálisan eltévelyedett férfi elfogadhatatlan kapcsolatot létesített egy fiatalkorúval?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés