Veszélyeztető partnerségek

Lakner Zoltán | 2022.11.22. 10:37

Címkék:

külpolitika

Olvasási idő kb. 6 perc

„Ma több barátunk és több szövetségesünk van a nemzetközi térben, mint korábban volt” – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet ülésén, amely évek óta afféle Kis Tusványosként szolgál, mivel ugyanúgy világértelmezési nagyelőadások helyszíne.

Azt, hogy mihez képest több a barát és a szövetséges, nehéz volna megmondani, mert a miniszterelnök nem határozott meg kezdőpontot az összehasonlításhoz. Példaként említette a svéd, az izraeli és az olaszországi választás mellett az amerikai republikánusok képviselőházi győzelmét. Mint ebből is látszik, nagyvonalúan mellőzte a dán parlamenti választás, továbbá az osztrák és a brazil elnökválasztás kimenetelét. Azt sem említette meg, hogy az amerikai félidős választáson évtizedek óta nem szerepelt ilyen jól a regnáló elnök pártja, azaz a demokraták, és hogy a republikánusok vártnál gyengébb szereplését a Trump által támogatott jelöltek sokaságának befürdése okozta.

Politikusról lévén szó, nem lepődhetünk meg azon, ha a valóságot igyekszik saját céljai felé hajlítani, kissé megcsúsztatva a tényeket. A gond azzal van, hogy Orbán ezen az alapon igyekszik átértelmezni Magyarország világban betöltött szerepét és geopolitikai stratégiáját. Elég nagy baj, hogy ez ügyben nem akad kihívója, másfelől viszont ennél is sokkal nagyobb baj, hogy a Magyarországnak szánt stratégia propagandaszólamokra épül.

A Nyugat hanyatlásáról tartott szónoklatok közepette a magyar külpolitika láthatóan semmit sem kezd azzal a ténnyel, ami az Ukrajna elleni orosz agresszió egyik legfontosabb tanulsága, jelesül, hogy a Nyugat ebbe a konfliktusba eléggé beleállt.

Ezt Orbán rendszerint azzal intézi el, hogy az amerikaiaknak és az oroszoknak kellene megegyezniük – Ukrajna feje felett – a háború leállításáról, valamint ebben a mostani előadásában is azt fejtegette, hogy az európai kontinens amerikai energiafüggésre cseréli az orosz behozatalt. Túl azon, hogy ez mennyiségileg nem bír igaz lenni, Orbán semmit sem kezd azzal, hogy az amerikai és az Európai Unió zömét jellemző magatartás éppen a Nyugat hanyatlásának tételét cáfolja. Ha pedig így van, akkor a keleti nyitáshoz, az oroszokhoz és a kínaiakhoz kapcsolt állítólagos magyar érdekek is átértelmezésre szorulnak.

Ezt olvashatja még a cikkben:

A magyar külpolitikának nagyon is van ideológiája.

A kormány folyamatosan belebeszél más országok belpolitikájába.

Most nem kényszerek között, hanem önként állnunk a rossz oldalra.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés