Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos | 2023.02.06. 17:17

Olvasási idő kb. 14 perc

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Az Európai Unió által meghatározott és a helyreállítási források igénybevételéhez szükséges feltételrendszernek, az úgynevezett mérföldköveknek az igazságszolgáltatásra vonatkozó elemei alapvetően a rendszer függetlenségére, pártatlanságára és az integritásának visszaállítására vonatkoznak. Ez azért kissé életidegennek tűnik a halandó átlagpolgárok számára.

Meglehet, életidegennek tűnnek az EU feltételei, de csak addig, amíg nem kerül valaki olyan helyzetbe – és bárki kerülhet –, hogy valamilyen konfliktusát bíróságoknak kell megoldaniuk, és nagyon nem mindegy, hogy azok a bíróságok mennyire függetlenek. Ezen túlmenően vannak olyan ügyek is, amelyek mindenkinek az életére hatással vannak, ilyenek a korrupciót, az emberi jogokat érintő esetek, a népszavazással vagy a választásokkal kapcsolatos ügyek, a politikai szabadságjogokkal összefüggő esetek. Ezek általában a Kúrián vagy az Alkotmánybíróságon kötnek ki, vagyis az, hogy ezek a szervezetek mennyire végzik pártatlanul és függetlenül a dolgukat, a legfontosabb kérdések egyike.

Mindenesetre az EU váratlan segítséget kapott, amikor napvilágot látott, hogy milyen stílusban és miről kommunikál egymással telefon Schadl György, a Végrehajtói Kar korrupció gyanúja miatt letartóztatásban lévő elnöke és az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Ez a beszélgetés mintha szimbolizálná az Unió bírálatát a hatalmi ágak szétválasztását és a vezetői alkalmassági kritériumokat illetően is.

Így van, és nagyon fontos hangsúlyozni, hogy mi már hosszú évek óta mondjuk a bírálatainkat, tehát nem arról van szó, hogy az EU 2022-ben kitalál valamilyen mérföldköveket, hanem ezek már jó ideje szóvá tett és érzékelhető repedések a rendszer egészén. Ez a beszélgetés nagyon árulkodó volt a Kúria elnökére vonatkozó részleteiben is, például azt illetően, hogy milyen következményei vannak annak, ha valaki úgy lesz bírósági vezető, hogy valójában nincsen semennyi bírói tapasztalata.

Helsinki Bizottság: a kulcs a kormány kezében van, vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját

Mik az EU kifogásainak fő súlypontjai?

Három, szerintem kiemelt fontosságú területről van szó. Az egyik arra vonatkozik, hogy 2019-ben a parlamenti többség egy meglehetősen abszurd jogi csűrés-csavarással, azzal, hogy állami szerveknek is vannak úgymond emberi jogaik, lehetőséget biztosított arra, hogy állami szervek már jogerős, vagyis lezárt bírósági döntésekkel is az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak. Ennek az a jelentősége, hogy így a legtöbb, a politika számára fontos ügyet el lehet vinni arra az Alkotmánybíróságra, amelynek az összes bíráját a kormánytöbbség választotta. Vagyis lezárt bírósági döntéseket lehet ezáltal megmásítani, nyilvánvalóan a politikai akaratnak megfelelően.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés