Világ antiglobalistái, egyesüljetek! – Orbán Viktor, Tucker Carlson és a nagy illiberális katyvasz

Kaló Máté | 2021.08.12. 12:41

Olvasási idő kb. 8 perc

Orbán Viktor kormányainak Amerikával ápolt kapcsolata sohasem volt felhőtlen, s e gyakran borús kapcsolat showelemei egyre inkább kiszivárognak a színfalak mögül, kiváltképp a Szijjártó-korszak beköszönte óta. Bár a két ország együttműködése a konfliktusmentes gazdasági és védelmi szférákban kifejezetten stabil, egy régóta várt 2019-es fehér házi látogatáson túl a dicsőített Trump-Orbán együttállás sem hozott forradalmi változást a két ország feszült politikai kapcsolataiban.

Az amerikai elégedetlenség gyökerei a Budapest-Kijev-Moszkva-Peking tengely mentén növekednek. A miniszterelnök Barack Obama elnöksége idején döbbenhetett rá végérvényesen, hogy a NER kiépítése és a nagy keleti nyitás kellős közepén a külpolitika szokványos eszközeivel nem teremhet neki sok babér Nyugaton. Az EU-val és az amerikai adminisztrációkkal szemben szimultán fokozódó feszültségek kódolva voltak az egyre inkább autoriter vonásokat mutató Orbán illiberális rezsimépítésébe.

A külpolitikától a globális iszapbirkózásig

Vezérünk lelépett a számára csak vereséget ígérő, egységes nemzetek között mediáló diplomáciai sakktábláról, és a külpolitika helyett a nemzetközi PR és az abszurd ideológiai háborúk mocsarába vetette bele magát. A napjainkban már főleg online térben zajló és globalizálódó közéleti diskurzus a különböző kultúrájú, politikai berendezkedésű államokban nagyon különböző reakciókat vált ki. Nemzeteken átívelő, virtuális táborok alakultak ki fontos (bevándorlás), de gyakran akár teljesen súlytalan (meccsek előtti térdelés) törésvonalak mentén is.

Ezek kellően konfliktusosak ahhoz, hogy eltereljék a figyelmet a magyar és a hasonszőrű rezsimek korrupciós ügyeiről, államigazgatási botladozásaikról, s rendszerint meddő vitákba torkollnak. Orbán kedvenc témáit már unásig ismerjük a közpénzmilliárdokból szemérmetlenül megtolt nemzeti konzultációkból és médiakampányokból. A sajtópluralizmus bedarálásának, a zombiüzemmódba züllesztett közmédiának és a hatástalan ellenzéki fellépésnek köszönhetően a kormány idáig sikeresen siklatta ki a valós ügyekben kialakult, számára reális veszélyt hordozó botrányokat.

Kezdetben még csak a NER csinovnyikjai és udvari médiája, napjainkban már a tisztikar, de időnként már Orbán is beleszáll a velük szemben kritikát megfogalmazó külföldi partnerekbe. Szövetségesek esetén azonban fontos fenntartani annak látszatát, hogy nem az egész országgal van baja a Fidesznek, csak a helyi ballib erőkkel. Az USA esetén a Fidesz a hazai belpolitikai kreálmányait vetíti rá az amerikai demokrata adminisztrációra, ehhez pedig az ottani jobboldali szélsőségeket hívja segítségül. A Trump-éra beköszönte óta ez a fajta szövetségépítés viszonylag könnyű feladat.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés