Világ antiglobalistái, egyesüljetek! – Orbán Viktor, Tucker Carlson és a nagy illiberális katyvasz

Kaló Máté | 2021.08.12. 12:41

Olvasási idő kb. 8 perc

Orbán Viktor kormányainak Amerikával ápolt kapcsolata sohasem volt felhőtlen, s e gyakran borús kapcsolat showelemei egyre inkább kiszivárognak a színfalak mögül, kiváltképp a Szijjártó-korszak beköszönte óta. Bár a két ország együttműködése a konfliktusmentes gazdasági és védelmi szférákban kifejezetten stabil, egy régóta várt 2019-es fehér házi látogatáson túl a dicsőített Trump-Orbán együttállás sem hozott forradalmi változást a két ország feszült politikai kapcsolataiban.

Az amerikai elégedetlenség gyökerei a Budapest-Kijev-Moszkva-Peking tengely mentén növekednek. A miniszterelnök Barack Obama elnöksége idején döbbenhetett rá végérvényesen, hogy a NER kiépítése és a nagy keleti nyitás kellős közepén a külpolitika szokványos eszközeivel nem teremhet neki sok babér Nyugaton. Az EU-val és az amerikai adminisztrációkkal szemben szimultán fokozódó feszültségek kódolva voltak az egyre inkább autoriter vonásokat mutató Orbán illiberális rezsimépítésébe.

A külpolitikától a globális iszapbirkózásig

Vezérünk lelépett a számára csak vereséget ígérő, egységes nemzetek között mediáló diplomáciai sakktábláról, és a külpolitika helyett a nemzetközi PR és az abszurd ideológiai háborúk mocsarába vetette bele magát. A napjainkban már főleg online térben zajló és globalizálódó közéleti diskurzus a különböző kultúrájú, politikai berendezkedésű államokban nagyon különböző reakciókat vált ki. Nemzeteken átívelő, virtuális táborok alakultak ki fontos (bevándorlás), de gyakran akár teljesen súlytalan (meccsek előtti térdelés) törésvonalak mentén is.

Ezek kellően konfliktusosak ahhoz, hogy eltereljék a figyelmet a magyar és a hasonszőrű rezsimek korrupciós ügyeiről, államigazgatási botladozásaikról, s rendszerint meddő vitákba torkollnak. Orbán kedvenc témáit már unásig ismerjük a közpénzmilliárdokból szemérmetlenül megtolt nemzeti konzultációkból és médiakampányokból. A sajtópluralizmus bedarálásának, a zombiüzemmódba züllesztett közmédiának és a hatástalan ellenzéki fellépésnek köszönhetően a kormány idáig sikeresen siklatta ki a valós ügyekben kialakult, számára reális veszélyt hordozó botrányokat.

Kezdetben még csak a NER csinovnyikjai és udvari médiája, napjainkban már a tisztikar, de időnként már Orbán is beleszáll a velük szemben kritikát megfogalmazó külföldi partnerekbe. Szövetségesek esetén azonban fontos fenntartani annak látszatát, hogy nem az egész országgal van baja a Fidesznek, csak a helyi ballib erőkkel. Az USA esetén a Fidesz a hazai belpolitikai kreálmányait vetíti rá az amerikai demokrata adminisztrációra, ehhez pedig az ottani jobboldali szélsőségeket hívja segítségül. A Trump-éra beköszönte óta ez a fajta szövetségépítés viszonylag könnyű feladat.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés