Viszonylag magas részvétel mellett, újabb fővárosi körzetet nyert meg a Fidesz

Jelen információ | 2022.09.12. 10:27

Olvasási idő kb. 2 perc

Egy héttel ezelőtt Óbudán, tegnap az első kerületben győzött a kormánypárt jelöltje. Az utóbbi választásnak különösen nagy tétje volt: a kormánypárti győzelemmel megszűnt az ellenzék által delegált polgármester többsége a helyi testületben.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a momentumos Gelencsér Ferenc a parlamenti képviselőséget választotta az önkormányzati helyett. A megüresedett helyért folytatott versenyt végül a fideszes Fazekas Csilla nyerte meg 60 szavazattal, az érvényes szavazatok 53 százalékát megszerezve.

Egy héttel ezelőtt, a szintén fideszes győzelemmel záruló óbudai választáson a részvétel csak 24 százalékos volt. Ezt az adatot akár úgy is lehetett értelmezni, hogy az ellenzéki szavazók megvannak, csak nem mentek el választani. Szemben a Fidesz szimpatizánsaival, akik sokkal aktívabbak.

Ehhez képest a tegnapi voksoláson 37 százalékos volt a részvétel, ami egy időközi választáson egyáltalán nem számít alacsonynak. És a magasabb részvétel mellett is a Fidesz nyert. A nagyobb érdeklődést okozhatta az is, hogy ennek a választásnak a szokásosnál nagyobb tétje volt: ellenzéki győzelem esetén megmaradt volna a többség a budavári önkormányzatot vezető V. Naszályi Márta mögött. Helyi beszámolók szerint a Fidesz sokkal intenzívebben kampányolt, az elért eredmény bizonyára megnehezíti a hivatalban lévő polgármester helyzetét az önkormányzati választásig hátralévő két évben.

Nyitókép: Benczúr Gyula, Budavár visszavétele (Wikipédia)

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés