Kultúra

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Még az is megtörténhet, hogy az elménkben meglévő hatalmas információtömeget egyszer átköltöztetik egy gépi szubsztrátumba, így kialakulhat az emberfeletti ember: a mesterséges intelligencia lehetőségei szinte korlátlanok. De mivel jár mindez? Csepeli György megkísérelte föltárni legújabb kötetében.

Sophie Mackintosh - Kék sorsjegy

Nem tudnám megmondani, hogy életem nagy döntései előtt hányszor fohászkodtam magamban, hogy valaki találja ki helyettem, mi legyen. Mondja meg és azt fogom csinálni és elégedett leszek vele. Vagy nem.

Vesztes vagyok, bébi!

Ebben a hónapban volt 50 éves az elmúlt három évtized talán legizgalmasabb popzenésze, Beck. Nincs is alkalmasabb pillanat, hogy felvázoljuk a pályaképét.

A felejtés hasznáról és káráról

Letűnt korok emlékei felett élünk. A mélyben épületek, használati tárgyak, érmék, faragványok, fegyverek törmelékei pihennek mindenütt. Amikor alszunk, alattunk az őseink nyugszanak, csupán néhány méter választ el tőlük, de a GPS-koordinátáink ugyanazok. Mi talán felébredünk másnap.

A szerzői jog a lúzereknek való

A címben szereplő kijelentés kopirájtoltan Banksy tulajdona, ezzel mintegy nagyvonalúan lemondva arról, hogy műveinek megtekintéséért pénzt kérjen. És, hogy bárki más pénzt kérjen érte.

Los Angeles noir

Eltűnt egy neves Los Angeles-i kozmetikai vállalat vezetőjének felesége. Az asszony szép, gazdag, meggondolatlan, a férfi pedig szeretné elkerülni a botrányt. De kihez fordulhat az egyszeri milliomos, aki úgy szeretne pontot tenni az ügy végére, hogy a lehető legkisebb felfordulást okozza vele? Természetesen Philip Marlowe-hoz.