A Budapesti Fesztiválzenekar megkapta a legrangosabb nemzetközi elismerést

Láng Zsuzsa | 2022.10.06. 08:19

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 3 perc

A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében a BFZ a szavazatok több mint harmadát kapta meg, megelőzve a Bécsi Filharmonikusokat és a Bajor Állami Zenekart.  

Fischer Iván Berlinből, Erdődy Orsolya menedzser-igazgató Londonból osztotta meg a nagy hírt: a Budapesti Fesztiválzenekart választották meg az Év zenekarának Londonban, a Gramophone-díj gálarendezvényén. A zenekart a tavalyi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, közülük viszont a nemzetközi közönség választotta ki a győztest.

A Berlini Filharmonikusokkal közös próbája előtt Fischer Iván elmondta, nagyon hálás mindenkinek, aki rájuk szavazott, mélyen meghatotta az elismerés, hiszen ez a legnagyobb siker, amit valaha magyar zenekar elért: ez muzsikusaik, munkatársaik, közönségük és nagylelkű támogatóik, fenntartóik sikere is.

– Ez a díj nem egy szokásos plecsni, mert nem arról szól, hogy valaki odaítélte, legyen az kritikus vagy állami vezető, hanem az a lényege, hogy a közönség szavazata döntött. Ez az egyetlen ilyen elismerés a világon, és nekem ez a legfontosabb. Sokszor szokták mondani, a Fesztiválzenekar a közönség zenekara, a „mi” zenekarunk, az „emberek” zenekara, és mi valóban nagyon sokat teszünk ezért, hiszen a zene szépségét, örömét akarjuk megosztani a hallgatókkal, és ennek sikerét jelzi vissza most ez a közönség által nekünk megszavazott díj. Nagyon köszönöm nekik, és gratulálok a zenészeknek – mondta Fischer Iván.

Fischer Iván (Forrás: www.bfz.hu)

A BFZ a visszajelzések szerint nem csak a hazai közönség kedvence, állandó turnézásaiknak köszönhetően óriási rajongótáboruk van Németországban, az Egyesült Királyságban és Amerikában is.

Arra a kérdésre, hogy vajon az élet, és főleg a kultúra területén tapasztalható megszorítások mennyire korlátozzák a BFZ mozgásterét, Erdődy Orsolya bizakodó választ adott.

– A magyar állam és Budapest főváros önkormányzata több évtizede egyaránt támogatja a Fesztiválzenekart, és kiegyensúlyozott volt a kapcsolat a kormánnyal is. Biztos sokan tudják a szakmában, hogy a Covid hatására rendezték a zenekarok támogatását, és a mostani, valóban nehéz időszakban a zenekarok eddig a támogatások egyharmadát kapták meg. Ugyanakkor van egy aláírt, három oldalú szerződés, amely 2024 végéig garantálja a BFZ támogatását, ezért vagyunk optimisták, hogy nem lesz baj, az év végéig megkapjuk a pénzt.

A Fesztiválzenekar jövőre ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját, és az elmúlt négy évtized alatt a világ egyik legjobb komolyzenei együttesévé vált, amely – a kiemelkedően magas szakmai színvonal mellett – a folyamatos megújulásnak és a klasszikustól eltérő koncertformáknak köszönhető.

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés