Katona Klári A Led Zeppelin és a legzeppelinebb dal 

Mit hallgatok? – kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Physical Graffiti címen jelent meg 1975-ben a Led Zeppelin dupla albuma, amelyen a zenéjük kvintesszenciájaként emlegetett Kashmir is hallható. Az album megjelenésével kiemelkedő szakmai és közönségsikert hozott. Olyannyira, hogy az új dalokkal párhuzamosan, korábbi lemezeik dalai is újra sikerlistákra kerültek. A Kashmir mint szerzemény pedig meghozta a művészi elismerést a kemény, gitáralapú hard-rock zenekarként jegyzett formációnak. Heavy-metal zenekarként is emlegették őket annak ellenére, hogy sok stílusból merítkeztek, ők maguk a blues és a folk zene hatását is jellemzőnek tartották zenéjükre. 

Mindenesetre még a kritikusok szerint is, a Led Zeppelin kétséget kizáróan egyike a legjelentősebb és legnagyobb hatást hozó, újító rockzenekaroknak. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!