Láng Zsuzsa Színes szélesvásznú szervilizmus: a Madách Színház szivárványtalanította az előadását

Még csak január közepe van, de máris megvan az idei év szervilizmus bajnokságának toronymagas esélyese. A Madách Színház eltűntette a tizennégy éve sikerrel játszott József és a színes szélesvásznú álomkabát fináléjából a szivárványos álomkabátot.

A változásról egy néző számolt be, aki alig várta, hogy két év után újra láthassa az előadást, de csalódott, mert a hétvégén már nyoma sem volt a szivárványnak a nézőtér felett, ahogy a szereplők korábban szivárványos szalaggal díszített ruháján sem.

A Telex az olvasói levélre hivatkozva kérdezte meg a színházat, amelynek kommunikációs vezetője szerint

„A színház igazgatósága úgy döntött, hogy József színes álomkabátját, amelyet a nézőtér fölött szoktunk kifeszíteni, a nézők biztonsága érdekében a József januári játszási blokkjában nem használjuk. A Madách Színház rendkívül feszített munkatempóban dolgozik, két éve nem játszott darabjainkat kell 1-2 nap alatt üzembiztos állapotban felújítanunk, és az álomkabát nézőtér fölé kiépített szerkezetének biztonságos beüzemelésére ebben a játszási blokkban nem volt mód.”

Ezt a választ sok néző nem fogadja el, ők inkább arra gyanaksznak, hogy a szivárvány eltűnése a kormány melegellenes propagandájával áll összefüggésben. A szerkesztőségünkbe érkezett fotók küldői szerint nem a biztonsági követelmények, hanem valamiféle megfelelési kényszer késztette az igazgatóságot a „szivárványtalanításra”.

Ami ugyanis a nézők biztonságát illeti, az ugyanott repertoáron lévő Mary Poppins előadásokon változatlanul repkedhetnek hús-vér színészek a nézőtér felett. A szivárványos színek ráadásul nemcsak a nézőtér fölül tűntek el, hanem a színészek ruháiról is. Nem teljesen világos, hogy a "nézők biztonsága érdekében" miért kell mellőzni a habkönnyű sálakat is. A Madách Színház válaszából az következik, hogy kevésbé veszélyezteti a publikumot, ha egy eleven emberi test zuhan a nézők közé, mintha a szivárvány látványával kell megküzdeniük.

Amúgy sem a darabnak, sem a szivárvány színű színpadi kellékeknek nincs közük az LMBTQ-hoz, kizárólag a József és a színes, szélesvásznú álomkabát bibliai utalásaként, az egyenlőséget és a sokszínűséget szimbolizálják. A világ minden színpadán fontos részei az előadásnak.

Már csak egyetlen kérdés maradt: mit szól mindehhez a jogtulajdonos? Andrew Lloyd Webber, aki személyesen hagyja jóvá a világon mindenütt a díszletet, jelmezt. Vajon tud-e a Madách Színház "nézővédelmi" akciójáról?

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.