A másik szemében

A feleségem története (2021)

Enyedi Ildikó régi vágya teljesült azzal, hogy elkészíthette Füst Milán azonos című regényének adaptációját, melyben megelevenedik a holland Störr Jakab és a francia Lizzy házasságának története. A férfi nézőpontjából, egy belső monológ formájában íródott könyv feldolgozása megőrzi ezt a szemszöget: a főhős helyét és önazonosságát keresi a számára hirtelen kiismerhetetlenné vált világban.

A kosztümös film az 1920-30-as években játszódik, amikor a házasság még mást jelentett, mint manapság. Enyedi Ildikó feldolgozása nem értelmezi újra ezt a kapcsolatot és célja inkább, hogy a könyv mélységeit visszaadja, mégis örökérvényű érzésekről beszél, emiatt a történet ma is aktuális.

Számomra A feleségem története arról az állapotról szól, amikor annyira ragaszkodunk valamihez/valakihez, hogy közben nem vesszük észre, hogy a nagy kapaszkodásban félúton elkezdtük elfelejteni, kik is vagyunk valójában. A holland hajóskapitány, Störr számára mindezt a felesége iránti szerelme jelenti, az ő tükrében látja saját magát és szeretné, ha a nő mindezt viszonozná.

Bár kezdetben konvencionálisnak egyáltalán nem nevezhető házassága inkább a szabadságról szól és nem köti őt a parthoz, szerelme és csillapíthatatlan féltékenysége annál jobban. Elszakad a számára biztonságot jelentő tengertől, kapcsolata mégsem jelent megnyugvást számára: se felesége mellett, se a szárazföldön nem találja azt a kontrollt, ami a vízen a kezében volt.

A nyers, erőt sugárzó, ám lágyszívű, tisztességes Störr nyitott lapokkal játszik, Lizzy azonban számára titokzatos és kiszámíthatatlan. Kommunikációképtelenségük oka, hogy két teljesen eltérő „nyelvet” beszélnek és a másik számára idegen eszközökkel próbálnak egyről a kettőre jutni. Vágyaikat, kölcsönös (?) érzéseiket azonban csak pillanatokra tudják megélni. Kapcsolatuk folyamatos hullámzásában hol távolabb, hol közelebb sodródnak, közös életük ilyen formában pedig csapdává válik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!