A megtévesztés rabjai

A kivégzőosztag (2020)

Ryan White dokumentumfilmje, mely a Kim Dzsongun féltestvére, Kim Dzsongnam ellen elkövetett merénylet részleteit tárja fel, megmutatja, milyen, amikor a diktatúrák eszközként tekintenek az emberekre. A kivégzőosztag annak a két fiatal nőnek a történetét követi végig, aki idegmérget juttatott az észak-koreai vezető bátyja arcára 2017-ben a forgalmas, biztonsági kamerákkal teli Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Ők – elmondásuk alapján – azt hitték, egy „prank” (átverős) videó szereplői.

Itt nincs prank: Kim Dzsongnam nem sokkal később életét vesztette. Az egymásnak idegen, indonéz származású Siti Aisyah és a vietnámi Doan Thi Huong már csak a börtönben tudta meg, hogy egy nagyszabású politikai gyilkossággal kapcsolatban kell majd a maláj bíróság elé állniuk, ahol az ottani törvények szerint ügyük könnyen halálbüntetés kiszabásával végződhet.

Bírósági tárgyalásuk és a nők személyes drámája áll az emberi jogi témájú dokumentumfilm középpontjában. Védőügyvédjeik és oknyomozó újságírók segítségével apró darabokból állnak össze az abszurd sztori körvonalai, a felsorakozó bizonyítékok alapján egy előre kitervelt bűncselekmény rajzolódik ki, amelynek ők ketten a tudtukon kívül válnak végrehajtóivá, egy ördögi terv csúnyán megvezetett áldozataivá. A merénylettel kapcsolatba hozható észak-koreai személyeket pedig nem sikerül felelősségre vonni.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!