Antiszemita és hírhamisító médiavezetőket is kitüntetett az Operaház

Antiszemita és hírhamisító médiavezetőket is kitüntetett az Operaház

Különös Szilveszter Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Magyar Opera Napján, Erkel Ferenc születésnapja alkalmából november 8-án adták át az Erkel Színház Bernáth-büféjében a Magyar Állami Operaház saját alapítású díjait, jubileumi aranygyűrűit, avatták föl a dalszínház Örökös Tagjai által titkos szavazáson megválasztott új Örökös Tagokat (posztumusz is), és a Mesterművészeket. Ekkor került sor a frissen alapított Opera Corpus sajtódíj átadására.

A fennhéjázó, miazmás elnevezésével kozmikus térbe és távlatokba emelt házidíjjal (amely szó szerinti fordításban az Opera Teste) az indokolás szerint „az intézmény olyan újságírók, médiumok és kommunikációs szakemberek munkáját kívánja elismerni, akik az elmúlt évtizedben a kulturális sajtó szűkülő lehetőségei ellenére is önzetlen munkával segítették az Opera eseményeinek, művészeinek publicitását, illetve példaértékű nyitottsággal, alapossággal és tárgyilagossággal számoltak be az intézmény produkcióiról”.

Magyarán: hazánk államilag legbusásabban támogatott, kiemelt költségvetésű nemzeti kulturális intézménye imigyen jutalmazza a média azon képviselőit, akik dacolva a nehéz időkkel is, kedvező színben merték, merik feltüntetni a teátrumot a nagy nyilvánosság előtt, Ókovács Szilveszter regnálása idején.

Merthogy a dalszínház direktorát éppen tíz éve, 2011-ben nevezték ki az Opera kormánybiztosának, 2013-tól főigazgató. „Egy olyan tíz évnek vagyunk a végén, amelyik valószínűleg több változást hozott, mint előtte száz” – mondta az ünnepi átadón, kezében műanyag ásványvizes palackot forgatva. És valóban, mindazok, akik akár a saját bőrükön is tapasztalják a nem pusztán a kulturális sajtó, hanem úgy általában véve a sajtó „szűkülő lehetőségeit”, kivált a NER- és KESMA-korszakban, az elmúlt tíz évet száznak érezhetik – függetlenül a világunkat a sarkaiból kiforgató, megannyi emberáldozatot is követelő pandémiás körülményektől.

Lényeges, hogy e tíz évben újították fel részlegesen az Erkel Színházat, majd teljesen a jövő márciusban újranyitó Operaházat, és létrehozták annak kamaraszínházát, az októberben átadott Eiffel Műhelyházat. Mindez – mint az ország egyik legnagyobb volumenű, idegenforgalmi szempontból is fontos kulturális fejlesztése, beruházása – több mint 65 milliárd forintba került. Elenyésző összeg egy stadionhoz képest.

A hét szűk, kulturális bibliai esztendőben tanúsított különösen „önzetlen”, „példaértékűen nyitott”, „alapos”, „tárgyilagos” propaganda- és sajtómunkájáért elismerésben részesült a közmédia három (csúcs)vezetője: Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, és Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!