Antiszemita és hírhamisító médiavezetőket is kitüntetett az Operaház

Antiszemita és hírhamisító médiavezetőket is kitüntetett az Operaház

Különös Szilveszter Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Magyar Opera Napján, Erkel Ferenc születésnapja alkalmából november 8-án adták át az Erkel Színház Bernáth-büféjében a Magyar Állami Operaház saját alapítású díjait, jubileumi aranygyűrűit, avatták föl a dalszínház Örökös Tagjai által titkos szavazáson megválasztott új Örökös Tagokat (posztumusz is), és a Mesterművészeket. Ekkor került sor a frissen alapított Opera Corpus sajtódíj átadására.

A fennhéjázó, miazmás elnevezésével kozmikus térbe és távlatokba emelt házidíjjal (amely szó szerinti fordításban az Opera Teste) az indokolás szerint „az intézmény olyan újságírók, médiumok és kommunikációs szakemberek munkáját kívánja elismerni, akik az elmúlt évtizedben a kulturális sajtó szűkülő lehetőségei ellenére is önzetlen munkával segítették az Opera eseményeinek, művészeinek publicitását, illetve példaértékű nyitottsággal, alapossággal és tárgyilagossággal számoltak be az intézmény produkcióiról”.

Magyarán: hazánk államilag legbusásabban támogatott, kiemelt költségvetésű nemzeti kulturális intézménye imigyen jutalmazza a média azon képviselőit, akik dacolva a nehéz időkkel is, kedvező színben merték, merik feltüntetni a teátrumot a nagy nyilvánosság előtt, Ókovács Szilveszter regnálása idején.

Merthogy a dalszínház direktorát éppen tíz éve, 2011-ben nevezték ki az Opera kormánybiztosának, 2013-tól főigazgató. „Egy olyan tíz évnek vagyunk a végén, amelyik valószínűleg több változást hozott, mint előtte száz” – mondta az ünnepi átadón, kezében műanyag ásványvizes palackot forgatva. És valóban, mindazok, akik akár a saját bőrükön is tapasztalják a nem pusztán a kulturális sajtó, hanem úgy általában véve a sajtó „szűkülő lehetőségeit”, kivált a NER- és KESMA-korszakban, az elmúlt tíz évet száznak érezhetik – függetlenül a világunkat a sarkaiból kiforgató, megannyi emberáldozatot is követelő pandémiás körülményektől.

Lényeges, hogy e tíz évben újították fel részlegesen az Erkel Színházat, majd teljesen a jövő márciusban újranyitó Operaházat, és létrehozták annak kamaraszínházát, az októberben átadott Eiffel Műhelyházat. Mindez – mint az ország egyik legnagyobb volumenű, idegenforgalmi szempontból is fontos kulturális fejlesztése, beruházása – több mint 65 milliárd forintba került. Elenyésző összeg egy stadionhoz képest.

A hét szűk, kulturális bibliai esztendőben tanúsított különösen „önzetlen”, „példaértékűen nyitott”, „alapos”, „tárgyilagos” propaganda- és sajtómunkájáért elismerésben részesült a közmédia három (csúcs)vezetője: Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, és Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

Továbbá Gábor László, az ­Origo főszerkesztője, Lukács Csilla, az ATV terjesztési igazgatója és Zsoldos Dávid, mint a Papageno ügyvezetője. Utóbbit idén választotta meg elnökének a Magyar Zenei Tanács, 2018 óta az Európai Zenei Tanács elnökségi tagja, a Fidelio és a Müpa programmagazinok alapítója, vezette a Libri kulturális médiaportfólióját, tanácsokkal szolgál(t) a Müpának és az Operának. Újságíró-szerkesztőként díjban részesült Bóka Gábor, az Operavilág.hu szerkesztője, Bóta Gábor, mint a Népszava újságíró-kritikusa és a FIX tévében sugárzott Bóta Café műsorvezetője, László Ferenc zenekritikus, mint a Magyar Narancs és a Revizor szerzője, szerkesztője, aki egyébként 2010 óta a Bartók Rádió külsős munkatársa, műsorvezetője, és a dalszínház lapja, az Operamagazin egykori alapító-főszerkesztője, szerzője is. Mohácsi ­Szilvia rádiós és televíziós újságíró az M5 (egykori) és Karc FM munkatársaként kapta a pénzdíjjal nem járó plakettet. A bővülés és a szűkülés összefüggése kapcsán: a kormánypárti Karc FM a Klubrádió hajdani, évekkel ezelőtti frekvenciáján működik.

Ókovács Szilveszter 1998-tól publikálta számos médiumban zenekritikáit, publicisztikáit, majd 2010-től 2011-ig irányította a Duna televíziót, emellett egykori rádiós és televíziós műsorvezető, szerkesztő (Radio Jam, Bartók Rádió, Lánchíd Rádió, Hír televízió). Főigazgatói minőségében mit sem lankadt közlésvágya, íráskedve: körülbelül 2016-tól teszi közzé az Origón a kedves (Tatjána) nénjéhez címzett, és a szovjet irodalomban, filmművészetben meghonosodott „Zsdú átvétá, kák szálávej létá!” (Várom válaszát, mint csalogány a nyarat) szófordulattal búcsúzó, terjedelmes „levéláriáit”, amelyekben az Operaház ügyes-bajos dolgairól, művészetesztétikai és balettügyi kérdésekről értekezik, többször (le)minősítve, megdorgálva mindazokat, akik az Opera produkcióiról, vezetőségéről nem az ízlése, a szája íze szerint szólnak, írnak. Rendszeres szereplője a Hír TV közéleti-politikai műsorainak, így a Vezércikknek is.

Minden elismerés rangját, gesztusértékét alapvetően befolyásolja ‒ tehát emeli vagy rombolja, devalválja ‒ a díjazottak személye.

Emlékeztetőül: a magyarországi történelmi egyházak vezetői, így Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke, Bölcskei Gusztáv református püspök, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Heisler András, a Mazsihisz elnöke az alábbi sorokkal tiltakozott Siklósi Beatrix kinevezése ellen a köztelevízió Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztői székébe 2014-ben: „(…) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására”.

A közösségi oldalán posztolt antiszemita, rasszista tartalmaival is botrányokat halmozó Siklósit végül visszahívták a vallási műsorok éléről, de maradt a kisebbségi, határon túli műsorok és kiemelt programok főszerkesztője. 2018-ban kinevezték az M5 kulturális csatorna vezetőjének. Tavaly több mint húsz zsidószervezet csatlakozott az aHang által közzétett, és az MTVA vezérigazgatójának, Papp Dánielnek szóló nyílt levélhez, amelynek aláírói a fölmentését kérték a Kossuth Rádió csatornaigazgatói posztjáról.

Az Opera Corpus a dalszínház vezetését támogató, hozzá hű sajtóerőket kívánja rendszeres erkölcsi dotációban részesíteni. Kultúrája, protokollja, etikettje van annak, hogy intézményi vezetők miként fejezzék ki köszönetüket, hálájukat az őket – és az intézményt – segítő, támogató személyeknek, intézményeknek, cégeknek, barátoknak, üzletfeleknek, etc.

A fönt leírtakon kívül (is), a díjjal két probléma van: hogy létrehozták, és hogy ezzel a Magyar Opera Napján hagyományt kívánnak teremteni.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.