A siker és a nézőpont

A negyvenéves változat (2020)

Soha nincs késő az önmegvalósításhoz – így lehetne összefoglalni az amerikai író-humorista, rapper Radha Blank első nagyjátékfilmjének mondanivalóját, amelyben egy negyvenhez közelítő fekete nő próbál kitörni évek óta húzódó alkotói válságából. Az életrajzi ihletésű munka nem csak erős női karaktert állít középpontjába, de a főhős szemszögén keresztül feltárja identitása megőrzésének nehézségeit egy olyan (művész)világban, ahol a fehér többség jobban érteni véli a problémáit őnála.

Bár az elmúlt években egyre nagyobb figyelem övezi a női alkotók megítélését és beválogatását a neves filmszakmai fesztiválokra, még mindig ritkaságszámba megy például Emerald Fennell és Chloé Zhao jelölése a legjobb rendezőnek járó Oscar idei versenyében. Persze a nemi különbségtételre leginkább addig van szükség, amíg munkáik a férfiakéhoz képest alulreprezentáltak. Pedig lehetne folytatni a sort, ott van például egy személyes kedvencem, Cathy Yan Dead Pigs című alkotása, ami 2018-as bemutatója ellenére csak idén vált elérhetővé a nagyközönség számára. Ide illeszkedik A negyvenéves változat is, főszerepben a saját fikciós énjét alakító Radha Blankkel, akinek identitását nőisége mellett afroamerikai gyökerei legalább annyira meghatározzák.

Mivel íróként nem tud érvényesülni és élnie is kell valamiből, drámacsoportot vezet egy harlemi iskolában. A negyvenhez közeledve azonban úgy érzi, itt az idő, hogy tíz év után a siker útjára lépjen és megtalálja saját hangját. Menedzsere, és egyben legjobb barátja minden szálat megmozgat, hogy színházi állást találjon neki.

Ahogyan a Malcolm és Marie rendező figurája úgy érzi, hogy a fehér kritikusok félreértik munkáját, úgy Radhának is nehezére esik megbarátkozni a darabját érő módosításokkal – mintha mindenki a saját elképzelését próbálná beleépíteni. Dilemmái közepette visszatér fiatalkori szenvedélyéhez, a rappeléshez, ami új csatornája lesz önkifejezésének.

Az ő szemszögén keresztül ismerjük meg pályája lehetőségeit drámaíróként és előadói létének kihívásait Harlemben. A számára teljesen ellentétesnek tűnő irányok azonban inkább saját belső konfliktusait jelzik, mintsem valódi problémát, hiszen szavakkal kell dolgoznia mindkét esetben. Feszültsége saját maga definiálásáról szól, amire édesanyja elvesztése után most újra szüksége van.

Talán a szerzőiség legmarkánsabb jele, hogy a mozgóképes tartalom ellenére az mindvégig szövegközpontú marad. Igazán sokszínű nyelvezettel dolgozik, a színházi előadástól kezdve a harlemi iskolások szlengjén át a rap-rímekig minden megjelenik. Egyik kedvenc jelenetem, amikor Radha végignéz egy boxringben tartott rap-csatát hozzá hasonló korú nők között. Az esemény a főhős számára is éppen annyira új élmény, mint nekünk, ám a film sem a színész, sem az előadók hitelességéből nem veszít semmit. Az itt elhangzott szövegek elsődleges célja a hatáskeltés, a versenyzőké pedig, hogy túllicitálják a másikat és kreativitásukkal elsők legyenek. Nyers és erőteljes mondatok hangzanak el. Egy másik alkalommal a rap azonban szinte verssé válik. Radha és producer barátja közösen improvizálnak, érzéseiket öntik szavakba, rímekbe egy sokkal intimebb szituációban.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!