A valóság felett egy centivel

A legjobb dolgokon bőgni kell (2021)

A mai harmincasok problémáit vesézi ki Grosan Cristina első nagyjátékfilmjében a rendező-forgatókönyvíró és Rainer-Micsinyei Nóra forgatókönyvíró-főszereplő, aki teljesen azonosul az élete nagy döntései előtt álló Maja szerepével. A fiatal nő útkeresése szórakoztató és mély történet egyszerre, jól eltalált dramedy, amely hol megnevettet, hol elgondolkoztat.

A legjobb dolgokon bőgni kell találóan foglalja össze ennek, a szüleinkhez képest későn érő generációnak az alapérzetét: a komoly döntések súlya alatt megtörve sokszor képtelenek vagyunk egyről a kettőre jutni, miközben előfordul, hogy megfeledkezünk arról, mire is vágyunk igazán.

Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) és barátja, Bence (Bányai Kelemen Barna) közös lakást vesznek, vagyis a küszöbén állnak annak, hogy komolyabban is összekössék életüket. Kapcsolatuk látszólag jól működik, mégis, apró részletekből az a benyomásunk, hogy fontos dolgokban különböznek. Az orvosként dolgozó pasijával szemben a fiatal nő elvarázsolt, nagy gyerek, aki küzd a felelősségteljes élet gondolatával. Ellentéte régi barátnőjének, Sárának (Huzella Júlia), aki gyerekes édesanyaként látszólag teljesen más világot képvisel.

A nagyjából egy éjszaka alatt játszódó események során a nagy fordulópontot az hozza el a főhős számára, amikor édesanyja, Eszter (Hernádi Judit) kérésére kénytelen meglátogatni rég nem látott, távoli rokonukat, Irmát (Lőrinc Katalin), az idős hölgyet azonban holtan találja a konyhában. A lakásban töltött éjszaka alatt Maja átértékeli addigi életét.

A legjobb dolgokon bőgni kell az élet apró részleteire koncentrál, ettől válik igazán elevenné. Ilyenek például az Irma otthonában előkerülő apróságok: a paplan alá rejtett ruhadarabok, a fotóalbum vagy a túlzsúfolt szekrény, aminek tartalma az ajtót kinyitva a földre hull. De ide tartoznak a fiatal nő életében felszínre kerülő emlékek, amelyekről megfeledkezett, de egyszer boldoggá tették.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!