A zord popsztár a szomszédból

Palmer (2021)

A 12 év börtön után frissen szabadult Eddie Palmer (Justin Timberlake) útkeresésének történetét meséli el legújabb rendezésében Fisher Stevens és Cheryl Guerriero forgatókönyvíró. A szülővárosa közösségébe integrálódni próbáló férfinak a feltételesen visszanyert szabadságával együtt annak minden velejárója a nyakába szakad. Nem csak belső vívódásaival küzd, de eleget kell tennie a környezete elvárásainak, illetve megszoknia a vele kapcsolatos előítéleteket. Napjai azonban megváltoznak, amikor a nehézsorsú, szomszéd kisiskolás fiú (Ryder Allen) meglátja benne azt a felnőttet, aki mellett biztonságban érzi magát.

Barátságuk története, túl a személyes drámákon, fontos társadalmi problémákat boncolgat. Milyen nehézségekkel néz szembe a közösség peremére sodródott ember, ha vissza akar illeszkedni? Hogyan képes megbélyegezni az osztályközösség valakit azért, mert szembe megy a többség szokásaival? A film hitelesen beszél ezekről a témákról úgy, hogy közben vállaltan nem akar újat mutatni. Fontos társadalmi üzenete mellett szép, de egyszerű történetet mesél el, amit szerethető karakterei és a két főszereplő remek alakítása tesz mégis különlegessé.

Palmer visszatér gyerekkorának otthonába, ahol nagyanyja, Vivian (June Squibb) oldalán próbál új életet kezdeni. Elvárás, hogy minél hamarabb hasznos tagja legyen a közösségnek, azonban terhelt előélete miatt senki nem alkalmazza szívesen. Miközben tehetetlenségével és céltalanságával küzd, meg kell barátkoznia a szomszédban lakó Sammel is, aki drogos édesanyja és agresszív élettársa elől menekülve sok időt tölt náluk. Kezdetben tehernek éli meg ottlétét, ám amikor egy váratlan esemény következtében az ő gondjára marad a fiú, képtelen cserben hagyni. Sam iránti gondoskodása célt ad életének, és bár szülői kvalitásait sokan megkérdőjelezik a környezetében, a fiú ragaszkodása megerősíti benne, hogy végre valamit jól csinál.

Egymásra találásukban szerepet játszik, hogy ugyan más életszakaszban, de mindketten kívülállónak számítanak abban a közegben, ahova tartozni szeretnének. Palmer párhuzamot von Sam jelene és saját gyerekkora között, láthatóan meg akarja menteni a fiút attól az élettől, amit mostani helyzete alapján jósolni lehet neki. Egy tavalyi párhuzammal élve ezt a jövőt éli meg Vance a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben, fiatal felnőttként emlékezik vissza nehéz gyerekkorára, amit áthatottak szerfüggő édesanyja hangulatingadozásai és kiszámíthatatlansága. A „nemlétező” szülő személye pedig Palmernek ismerős, hiszen a nagyanyja nevelte.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!