Katona Klári Adj hangot!

Babyface-től és Stevie Wondertől Christina Aguileraig

Mit hallgatok? – kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Bevallom – bár tudom, a legnagyszerűbb dolgokat sem kerüli el a kritika –, arra nem számítottam, hogy lenne bárki, akit ez a dal, a How Come, How Long ne ragadna magával. Babyface és Stevie Wonder, a családon belüli erőszak egy áldozata, egy fiatal lány halála okán adnak hangot az elhallgatott jelenség létezése, tűrhetetlensége  ellen. A férfibrutalitást elutasítandó. David Brownie Babyface a The Day című albumán megjelent dalt nem találta elég keménynek a történetmesélés hitelesítéséhez. 

Kíváncsi lennék, ő vajon kiállt-e már valakiért, valamiért?

Mert mások igen. Ebben az ügyben is. Több mint ötven dalt találtam, amiben az erőszak valamilyen formáját megénekelték. Eminem, Frank Zappa, Pink, Alanis Morisette, a Police, Tina Turner, a Guns’n’Roses ugyanúgy a megszólalók között van, mint a Beatles.

Mindannyian máshogy, más zeneiséggel, más előadói attitűddel, visszafogottan vagy keményen, de megszólalnak. 

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!