Akciódús csoportterápia

Az igazság bajnokai (2020)

A fekete humoráról jól ismert Anders Thomas Jensen egy bosszútörténetet gondol újra Az igazság bajnokai című munkájában, amelynek szereplői sokkal nehezebben néznek szembe saját démonjaikkal, mint magával az ellenséggel. 

Markus (Mads Mikkelsen), az egykori katona le akar számolni a felesége halálát okozó metróbaleset (feltételezett) kitervelőivel azok után, hogy az egyik túlélő és társai felkeresik őt otthonában és beavatják saját teóriájukba a rendőrség által lezárt eset kapcsán.

A dán forgatókönyvíró-rendező saját filmjeinek karakterei szélsőséges figurák, akik a hozzájuk hasonló, társadalmi normákhoz nehezen igazodó, sokszor komoly traumákkal küzdő emberek mellett találják meg helyüket. Az igazság bajnokainak hőseit csapattá kovácsolja a közös cél: feltárni a tragédia mögött álló eseményeket és a gyászoló férjjel az élen felelősségre vonni az elkövetőket. Négyük közül azonban csak ketten találnak igazán motivációt a bosszúhadjáratban. Markust a cselekvőképtelenségéből fakadó düh, Ottót (Nikolaj Lie Kaas) pedig lelkiismeret-furdalása és a munkája iránti megszállottsága viszi előre. Lennart (Lars Brygmann), illetve Emmenthaler (Nicolas Bro) személyét inkább csak a csapatszellem tartja ott.

Markus küzd felesége elveszítésével és saját tehetetlenségével, ám nem kér professzionális segítséget, hanem igyekszik feltörő érzéseit elnyomni. Tinédzser lánya – akivel viszonyuk korábban sem volt közeli – nem találja az utat az apához, akit végül az idegen férfiak látogatása zökkent ki állapotából. Mathilde (Andrea Heick Gadeberg) annak örülne, ha apja pszichológushoz fordulna, ő azonban inkább a gyerek háta mögött, fizikai erejét és katonai képzettségét felhasználva próbál egyről a kettőre jutni. Indulatkezelési problémái miatt azonban sokszor nem tudja kontrollálni magát, robbanékonyságával pedig kevésbé határozott, harciasnak nem mondható társait is megijeszti.

Ahogyan felszínre kerülnek a szereplők mély traumái, úgy csiszolódnak össze csapatként. Markus pedig ráébred arra, milyen fontos, hogy közelebb kerüljön saját gyerekéhez. Lényeges szál az övék, kapcsolatuk változása egyben a férfi karakterfejlődését is megmutatja. A szülőségről szól Otto tragikus története is, ami egy ponton lebontja a falat közte és a gyászoló férj között.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!