Akciódús csoportterápia

Az igazság bajnokai (2020)

A fekete humoráról jól ismert Anders Thomas Jensen egy bosszútörténetet gondol újra Az igazság bajnokai című munkájában, amelynek szereplői sokkal nehezebben néznek szembe saját démonjaikkal, mint magával az ellenséggel. 

Markus (Mads Mikkelsen), az egykori katona le akar számolni a felesége halálát okozó metróbaleset (feltételezett) kitervelőivel azok után, hogy az egyik túlélő és társai felkeresik őt otthonában és beavatják saját teóriájukba a rendőrség által lezárt eset kapcsán.

A dán forgatókönyvíró-rendező saját filmjeinek karakterei szélsőséges figurák, akik a hozzájuk hasonló, társadalmi normákhoz nehezen igazodó, sokszor komoly traumákkal küzdő emberek mellett találják meg helyüket. Az igazság bajnokainak hőseit csapattá kovácsolja a közös cél: feltárni a tragédia mögött álló eseményeket és a gyászoló férjjel az élen felelősségre vonni az elkövetőket. Négyük közül azonban csak ketten találnak igazán motivációt a bosszúhadjáratban. Markust a cselekvőképtelenségéből fakadó düh, Ottót (Nikolaj Lie Kaas) pedig lelkiismeret-furdalása és a munkája iránti megszállottsága viszi előre. Lennart (Lars Brygmann), illetve Emmenthaler (Nicolas Bro) személyét inkább csak a csapatszellem tartja ott.

Markus küzd felesége elveszítésével és saját tehetetlenségével, ám nem kér professzionális segítséget, hanem igyekszik feltörő érzéseit elnyomni. Tinédzser lánya – akivel viszonyuk korábban sem volt közeli – nem találja az utat az apához, akit végül az idegen férfiak látogatása zökkent ki állapotából. Mathilde (Andrea Heick Gadeberg) annak örülne, ha apja pszichológushoz fordulna, ő azonban inkább a gyerek háta mögött, fizikai erejét és katonai képzettségét felhasználva próbál egyről a kettőre jutni. Indulatkezelési problémái miatt azonban sokszor nem tudja kontrollálni magát, robbanékonyságával pedig kevésbé határozott, harciasnak nem mondható társait is megijeszti.

Ahogyan felszínre kerülnek a szereplők mély traumái, úgy csiszolódnak össze csapatként. Markus pedig ráébred arra, milyen fontos, hogy közelebb kerüljön saját gyerekéhez. Lényeges szál az övék, kapcsolatuk változása egyben a férfi karakterfejlődését is megmutatja. A szülőségről szól Otto tragikus története is, ami egy ponton lebontja a falat közte és a gyászoló férj között.

Markus karakterében helyet kap egy hajszálnyi érzelmesség, általánosságban mégis inkább a fizikai brutalitás jellemzi, ami elsősorban abból fakad, hogy nem tudja kezelni feltörő emócióit. (Hasonló szerepet kap az erőszak az Ádám almáiban is, ahol a skinhead Adam (Ulrich Thomsen) számára hosszú ideig ez az egyetlen megnyilvánulási forma, amit alkalmazni tud társaival és a templom vezetőjével, Ivan atyával (Mads Mikkelsen) szemben. A rehabilitációs programban részt vevő, frissen szabadult elítélteket a kezdeti nehézségek után az együtt töltött idő formálja és csiszolja össze.) Az igazság bajnokai szereplőire is jellemző, hogy a közös útjuk során egyre közelebb kerülnek egymáshoz, új otthonra lelnek a gyászoló család házában.

Ahogyan Anders Thomas Jensen első nagyjátékfilmjében, a Gengszterek fogadójában megcsinálja a kiégett, új életre vágyó bűnöző álmát, aki éttermet nyit társaival, addig Az igazság bajnokaiban egy olyan bosszútörténetet látunk, melyben a végére nem a megtorlás hozza el a megkönnyebbülést, hanem sokkal inkább a közösség összetartó ereje.

A dán filmes szeret kísérletezni a műfajokkal. Miközben egyetemes témákat boncolgat, fekete komédiáiban hangsúlyos szerepet kapnak a személyes drámák, az abszurd, sokszor elemelt helyzetek és az agresszió. Szereplői a felszínre kerülő traumákkal pedig boncolgatás helyett inkább csak együtt élnek. Legyen szó bűnözőkről, börtönviselt emberekről, hentesekről, testvérekről vagy néhány fura fickóról és egy ex-katonáról, karakterei valahol mind egy közös univerzum részei.

Ötödik nagyjátékfilmjében – mint ahogy az előző négyben is – a zseniális Mads Mikkelsen játszik, aki nemrég Thomas Vinterberg nagysikerű Még egy kört mindenkinekjében alakított egy érzelmeit és problémáit elfojtó dán tanárt, aki barátaival karöltve az alkohol mámorában látja meg a kiutat, ha csak egy rövid időre is. Jensen filmjében egy kevésbé kommunikatív, szűkszavú figurát formál meg, aki beszéd helyett az öklével alkot véleményt. Társai többek között a dán Nikolaj Lie Kaas és Nicolas Bro, akik szintén visszatérő színészek a rendező munkáiban.

Anders Thomas Jensen forgatókönyvíróként és rendezőként is meghatározó alakja a dán filmgyártásnak, nemzetközileg is nagyra tartott alkotó. Election Night című alkotásával 1999-ben elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat, azóta is számos elismeréssel díjazták, díjazzák. Új munkájában bőven van akció, mégis az érzelmes jelenetektől és a remek párbeszédektől válik igazán ütőssé. Az igazság bajnokai a véletlenek filmje, szereplői az élet különös egybeeséseinek vannak kitéve. Miközben próbálnak kontrollt gyakorolni az események fölött és bebizonyítani, hogy véletlenek nincsenek, saját magukról és a környezetükről is sokat tanulnak.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.