Aludjunk csak, ők álmodnak

Juhász Tamás | 2021.06.19. 17:55

Címkék:

irodalom

Olvasási idő kb. 10 perc

Kezdő íróknak kezdő időpont jut. Péntek délután kettő, a Margó Irodalmi Fesztivál épp csak ébredezik. Budapest meg dolgozik. A Városmajori Szabadtéri Színpad bejáratában védettségi igazolványt kérő gorgóktól egy arra járó anyuka megkérdezi, milyen programok lesznek ma. Láthatólag fogalma sincs a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjátadóról, de azért lelkesen bemegy, magával rángatva a szemre hét éves gyerekét. Hadd szedjen magára némi kultúrát.

A Mastercard a Könyves Magazinnal szakmai együttműködésben hirdette meg idén először Alkotótárs ösztöndíját. Azokat a pályakezdő, negyven év alatti írókat szeretnék vele támogatni, akiknek egy, maximum két kötete már megjelent. Ahogy az ösztöndíj promóciós videójában Grecsó Krisztián elmondja, egy könyvnyi történetet mindenki össze tud szedni. Ha máshonnan nem, az életéből. A másodiknál, de főleg a harmadiknál aztán elfogy az alapanyag. Ekkor dől el igazán, kiből lesz író.

– Nekem szerencsém van, mert a részmunkaidős állásom elég rugalmas. –meséli Mécs Anna, az Alkotótárs ösztöndíj döntőse még az esemény előtt. – Júliusban kimegyek másfél hónapra Krakkóba, a V4-ek irodalmi ösztöndíjával. Emiatt ugyan fizetetlen szabadságra kell mennem, de azzal a biztos tudattal jövök haza, hogy van munkahelyem.

Ritka kiváltság. Az is, ha valakinek elég az írás mellé egy részmunkaidő. Még a befutott írók sem csak a könyv-megjelenős lábukon állnak. A legtöbb pályakezdő írónak szüksége van egy polgári foglalkozásra a rezsihez. Ez rengeteg energiát von el az írástól. A Mastercard ezt a szétforgácsolódást szeretné megelőzni egy férfi és egy női írónál azzal, hogy tíz hónapon át, fejenként összesen kétmillióval támogatja őket.

A laza hangulatú díjátadón először a Mastercard képviselője beszélt. Elmondta, szerinte sok közös van a bankkártyák és az irodalom között.

– A bankkártyák embereket, intézményeket kötnek össze anyagi értelemben. Az irodalom pedig szellemi téren. A történetek, versek, összekapcsolnak, közös élményeket, identitást adnak – mondja.

Míg ezt hallgatom, mögöttem a kulturálódni hozott gyerek zörögni kezd egy chipses zacskóval, majd hangosan közli az anyjával, szívesebben evett volna ceruzát. Mivel az anya ezt figyelmen kívül hagyja, még néhányszor megismétli, majd dobogni kezd a dobogón, gondolja, azért hívják így. Ez egy pillanatra a színpadon beszélőt is kibillenti. Ekkor az anya rászól a gyerekre.

Ezután Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője veszi át a szót. 50-60 pályázatra számítottak, ehelyett 81 érkezett. Ebből választotta ki az ötfős zsűri: Grecsó Krisztián, Tóth Kriszta, Szabó T. Anna, Simon Márton és Máté Gábor a tíz jelenlévő döntőst, illetve a két díjazottat. A döntősökkel készült egy 5-6 perces videó. Ezt az eredményhirdetés előtt még szeretnék levetíteni. Ám ekkor kiderül, az eseményre a technika ördöge is hivatalos. A videó elején hallható elektronikus zene többször megakad, majd újrakezdődik. Ez Valuska Lászlót egy David Guetta koncertre emlékezteti.

Sokadik próbálkozásra végül sikerül az ördögűzés.

Az egyik díjazott André Ferenc költő, slammer. A 29 éves szerzőnek eddig két műve jelent meg. 2018-ban a Szótagadó a Jelenkor kiadó gondozásában és egy verses gyerekmese a Koronavírusról Bújócskaverseny címmel, a kolozsvári Koinóniánál. Az ösztöndíjra Európai álomparalízis. Kepler könyve című munkatervével pályázott.

Simon Márton laudációját azzal kezdi, régi vágya egy olyan verseny, ahol a feladat a Rubik kocka színeinek minél művészibb összekeverése lenne. Egy ilyen versenyen André Ferenc jó esélyekkel indulna.

– André Ferenc költészete úgy szintetizálja a lírai hagyomány igen távoli irányait is, olyan erővel, ahogy a hurrikán kap fel városokat, fenyveseket, ovis csoportot, üvegcserepet, éticsigát, Arany Jánost. Olyan természetesen, azzal a könnyedséggel – az eredmény pedig egy párját ritkítóan nagy költészet, aminek valódi távlatait meglátni, meggyőződésem, az eljövő évtizedek egyik legizgalmasabb irodalmi tapasztalata lesz mindannyiunk számára – fejtegeti.

A másik díjazott az 1987-ben született Czakó Zsófia. Első kötete 2019-ben, a Scolar kiadónál jelent meg, Nagypénteken nem illik kertészkedni címmel. 

Most Szívhangok című regényének tervével pályázott. A történet Annáról szól, aki nehezen dolgozza fel első terhességének elvesztését.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés