Amikor Demeter Szilárd rárúgta az ajtót a magyar kultúrára

Láng Zsuzsa | 2022.10.16. 23:43

Címkék:

Demeter Szilárd

Olvasási idő kb. 10 perc

A rutinosabb olvasó azonnal összerezzen, ha Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyilatkozatra ragadtatja magát, mert az gyaníthatóan újabb érvágást jelent az amúgy is több sebből vérző kultúra területén. Márpedig gyakran nyilatkozik.

Legutóbb a Hirado.hu-nak nyilatkozott arról, hogy „Fenntarthatatlan és túlburjánzó kulturális intézményrendszerünk van, amit mindenképpen racionalizálnunk kell. Meg kell néznünk, mire érdemes közpénzt áldozni, és mi az, ami működik piacai alapon… Egy olyan válság rúgta ránk az ajtót, amely már nagyon régen érlelődött, csak mi nem vettük komolyan. Ez a válság a fogyasztói attitűdöt építi le, mert az embereknek vagy nem lesz pénzük megvenni azt, amire nincs szükségük, vagy nem lehet kapni az adott terméket. Ugyanebben a válságban nagy lehetőségek vannak… Látok egy nagy lehetőséget a könyvkultúrában is: kis túlzással az olvasáshoz nem kell sem fűtés, sem áram… Persze lesznek vesztesei is ennek, mert az emberek kevesebb pénzt lesznek hajlandóak könyvekre áldozni, ezt pedig olyan könyvekre fogják költeni, amelyik róluk szól, vagy fogódzót nyújt a nehéz időkben. Reményeim szerint életszagúbbá fog válni az irodalom. Ki fognak kopni azok az öncélú mutatványok, amelyeket irodalomnak szoktunk nevezni és amelyek miatt egymás vállát veregetve ismerjük el egymás nagyságát. Egyszerűen nem lesz rá fizetőképes kereslet… Most az élet kényszeríti a döntéshozókat arra, hogy meghozzanak nehéz döntéseket… túl sok a kőszínház, független színház, filharmonikus zenekar, nem biztos, hogy minden településen kulturális intézményhálózatot kell fenntartani.”

Azért aggodalomra a PIM főigazgatójának nincs oka – van, amire mindenképpen van pénz. A ránk rúgott válság – jórészt az orosz energiafüggőségünk és az elmúlt tizenkét év gyalázatos gazdaságpolitikája miatt – nyilván nem érinti a Petőfi bicentenáriumot, és megalapozott volt a döntés, hogy most jött el az ideje a Károlyi-palota felújításának és annak is, hogy összenyissák az udvarát a Károlyi-kerttel, így a Magyar Nemzeti Múzeumtól az Egyetem térig nyíljon egy passzázs, és az új, állandó Petőfi kiállítást – stílusosan – a születésnapján, szilveszter éjfélkor nyissák meg, jó nagy buli keretében.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mire kap még a válságban is állami pénzt Demeter Szilárd?

Hogyan lett Demeter Szilárdból a NER egyik fő kultúrapolitikusa?

Hogyan működik a NER kultúrafinanszírozása?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés