Katona Klári Aretha útja

Régóta gondolom, hogy ízlésről nem hogy vitatkozni, jobbára beszélgetni sem érdemes. Zenei ízlésről végképp. Be kell látni, hogy a felénk áramló hangok hatása nem tud bennünket azonos hangulatban, azonos érzékelésben, azonos megélésben elérni. Jól esne, vágyjuk, hiszen a tovább oszthatóság az egyik legjobb dolog a világon, de nincs az a zsenialitás, az a tehetség, mely olykor-olykor nem akadna fenn a fogadóin. Érzelmi és briliáns technikai magasságok bejárása ellenére is. Ha a fogadó oldalon valaki nincs készen, nincs állapotban az érkező hangok fogadására, minden mindegy. Meggyőzhetetlen marad. Azok által leginkább, akik épp hallják, meghallják, értékelik, veszik, élik, megélik, mert a feléjük küldöttet tökéletesen képesek fogadni.

Én pedig tökéletesen értem David Rooney mondatát: „Bárki, akit nem indít meg az a fájdalom, szenvedély, izzás, amit (Jennifer) Hudson felénk közvetít az Amazing Grace éneklésével, az kőből van.” A Hollywood Reporter vezető filmkritikusának nem ez az egyetlen mondata, ami idézhető lenne azok közül, amit a Respect című, életrajz-ihletésű film kapcsán leírt. Respect – mondom Aretha Franklin módra. Tisztelet – amiért egy (nekem) hasonlíthatatlan nagyság életéből húsz évet átívelő történet megvalósításából, a létrehozók szándékaiból, a rendező elgondolásából, az operatőri munkából, a kosztümök megálmodójából, a fő- és mellékszereplők filmbéli létezésének értéséig bezárólag, valamennyiük megnyilvánulásából azt és csakis azt vette észre, azt érzékelte, írásában is azt emeli ki, ami a filmet nézve bármelyikünket elkápráztathatna. Úgy igaziból. De tudható, hogy már vannak és biztos vagyok benne, hogy lesznek is, akikre nem így hatnak. Akiket sem elkápráztatni, sem meggyőzni nem lehetne. Jó érzéssel tölt el, hogy – bár évtizedekig képtelen voltam rá – ma senki meggyőzésébe sem kezdenék. Az igazán jó cél ellenére sem. Pedig ami engem filmnézés közben elért, amit átéltem, azt mindenkinek csak kívánni tudom.

Aretha Franklin.

A törékeny karizmatikus.

Aretha Franklin.

Az elnyomásból kiszabadulás csodája.

Aretha Franklin.

Éneke a lélek imája.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!