Katona Klári Az örökérvényű Beatles Steven Tyler és George Michael feldolgozásában

Mit hallgatok? – kérdezik tőlem újra meg újra Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

1988-ban Mick Jagger a Rolling Stones emblematikus figurája iktatta be zenekarként a Beatles tagjait, a Rock and Roll Hall of Fame, a Rockhírességek csarnoka előadóinak sorába. Mick Jagger. Nem tévedés. 

A Stones 1962-ben londoni kis klubokban játszott, végtelenül egyedinek tartva magukat. Viselkedésben, öltözködésben, zenei stílusukat tekintve is, bár akkor még mások dalait játszották. Aztán – ahogy Mick Jagger felidézi – kiderült, van a városban egy másik hosszúhajú csapat, nem kevésbé extravagánsak viselkedésben, öltözködésben, csak épp nekik már lemezszerződésük is van, Első saját daluk, a „Love me do” pedig már a toplisták élére került. S egyszercsak Richmondban besétáltak meghallgatni a Rolling Stones-t…

Azon az estén, ott egymással szemben, a színpadon ők, a színpad előtt már az ismert felállásában a Beatles, nyilván elképzelni sem tudták volna, hogy ők lesznek azok, ők valamennyien lesznek azok, akik zenei történelmet írnak. Akiket a rock és a pop-zene örökre szóló, alapmeghatározóiként  emlegetnek majd. 

Ki tudja, rajongóik közül kikben maradt meg a tény, hogy végül a Rolling Stones első slágere egy Lennon-McCartney dal lett, az „I' Wanna Be Your Man”, amit aztán később a Beatles saját dalként is megjelentett. 

Mindig is riválisnak tartották őket, az apró tudható momentumok viszont valami egészen másról üzennek.

A tiszteletről. Maradandón.

Ahogy Steven Tyler Abbey Road egyvelege.

Ez járja át George Michael átdolgozását is.

A zenéjük, meghatározó zenei létük előtti tiszteletadás.

 

 

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.