Bee Gees – másképp

Katona Klári | 2022.11.27. 19:36

Címkék:

zene zenehíd

Olvasási idő kb. 1 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Van valami megfoghatatlanul különleges a Bee Gees muzsikában. Évtizedek óta hat. Talán hármójuk közös céljai, egy irányba mutató gondolkodása, egyértelmű szándéka adott a hangjegyekhez olyan energiát, amitől a legkülönbözőbb stílusokat követő előadók gondolnak dalaik eléneklésére.

A testvérek zenekara, alkotó közösségként, az évtizedek során, két amerikai csodaelőadónak írtak teljes zenei albumot. 1980-ban, Barbra Streisand felkérésére született meg a Guilty zenei anyaga, majd két évre rá, elkészült Dionne Warwick Heartbreaker albuma is. Mindkettő kiemelkedő világsiker lett.

Mint itt hallható, az új nemzedéknek is sokat jelent muzsikájuk.

Jacob Collier átdolgozása igazi élmény.

Celine Dion iránti tiszteletük megérintő, akkor és ott még mindhárman kifejezhették…

Celine Dion (stúdió session)

Jacob Collier (élő verzió)

Barbra&Barry (élő verzió)

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés