Kormos Lili Belefeledkezések

A belefeledkezés a legszebb létállapotok egyike, ebben egészen biztos vagyok. Legyen szó akár játékról, olvasásról, céltalan sétáról, szabadjára engedett, csapongó gondolatokról, elveszteni teret és időt – csodálatos érzés. Azon gondolkodom, hogy egyre inkább digitálissá válnak a belefeledkezéseink, a képernyő rabul ejti a figyelmünket, és azzal annyi, órákra elvesztünk.

A Fortepan képei között könnyű és csodálatos érzés elveszni. Nézegetni 50-70 évvel ezelőtti fotókat, és keresni benne a város mai arcát. Egymásra nevető, hajdan fiatal nőkben felismerni mostani magamat, kutatni az ismerős vonásokat régi felvételeken. Egy találó képet keresek, de mire észbe kapok, órák teltek el, és közben leéltem legalább három életet, három teljes „mi lett volna, ha” száguldott keresztül az agyamon, három különböző nő voltam, és visszatérni a különböző, lehetséges, de meg nem valósult életeimből olyan, mint egy pihentető alvásból ébredni.

Az Írók boltjának kirakata amúgy is tökéletes terep a belefeledkezésre, de most külön kínálnak két kis rést, amelyeken át meg lehet szökni a valóságból. A Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a huszadik században – Barakonyi Szabolcs válogatásában című fotókönyvhöz készítettek egy installációt az üzlet Andrássy út felőli kirakatába. Ez a különleges doboz lehetőséget kínál arra, hogy elvesszünk a múlt század legjobb képeinek világában, és úgy szálljunk ki a valóságból, hogy eközben az utca, a város egy percre sem áll meg, a fényekből, mozdulatokból, zajokból összeálló egész továbbra is ott áramlik körülöttünk, miközben mi perceken, esetleg órákon át egy másik világban létezünk. Ahol az emberek, legyenek akár férfiak, nők, gyerekek, örökké ott pihennek a napozóteraszon, szigorúan néznek a kamerába az osztályképen, összenevetnek egy közös sétán, vagy épp az autójukat szerelik, és miközben körülöttünk minden változik, ők ott maradnak ebben a szép, fekete-fehér állandóságban.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.