Belmondo öröksége

„Nem vagyok kifejezetten szép, de nagy bokszoló vagyok!” – mondja Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmjében a főhős szerepében Jean-Paul Belmondo, és a tükör előtt a levegőbe bokszol. A színészlegenda, a feledhetetlen ikon, generációk imádott férfi alakja szeptember hatodikán, nyolcvannyolc éves korában elhunyt. Életműve több mint öt évtizedet, közel száz film- és negyven színházi szerepet ölel fel.

Örök etalon, aki markáns fellépésével nők és férfiak álmává, példaképévé vált. Nagyszüleim és szüleim kedvence volt Alain Delon mellett, de soha nem tudták eldönteni, hogy melyiküket szeretik jobban. A Profit mindenki ismerte, Ennio Morricone zenéjére én is emlékszem kiskoromból, szólt a tévében, a rádióban. Bébel, ahogy a franciák nevezték, halhatatlan – mindig velünk marad.

Utánozhatatlan arckifejezéseivel, a szájából flegmán lógó cigarettával pont az a fajta „még a szeme sem áll jól” pasas volt, akitől szüleink óva intenének. A Kifulladásig Micheljének szerepében gátlástalan, kiállhatatlan, de legalább ugyanennyire elragadó gazember, akinek élete törvényen kívüliként előre megpecsételt. Godard alkotása a francia új hullám egyik alapfilmje, ami a színész előtt minden ajtót megnyitott.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!