Carol&Amy

Katona Klári | 2023.01.16. 19:13

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 1 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Carol King, az eredeti megjelenése után tizenegy évvel később énekelte lemezre saját dalát, melyhez Gerry Goffin írt szöveget. A dal első verziója a „The Shirelles” négytagú lánycsapat előadásában lett ismert. Ezzel ők is, az első afrikai-amerikai lányformációként kerültek vele a Billboard 100 lista élére.

Miután szerzője is elénekelte, a dal még nagyobb figyelmet kapott és nagyon sok előadó készített belőle saját zenei ízlése szerinti változatot.

Először kicsit meglepett, hogy Amy Winehouse is közöttük van. Aztán rájöttem, nincs min csodálkozni. Ő, aki szerző is volt, pontosan tudta, mi egy igazán jó dal ismérve. Amit jó énekelni, amit elő is lehet adni. Emellett azon kevesek közül való volt, akik könnyű átjárást találtak a műfaji határokon.

Harminchárom év különbséggel, énekes-szerzőként így szólaltatták meg a dalt. Mindketten felejthetetlenül.

Carol King (1971)

Amy Winehouse (2004)

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés