Filmajánló

Dramedy nem volt még ilyen lidérces

Emma Seligman: Shiva Baby (2020)

Kalmár Lalita | 2022.02.04. 09:06

Olvasási idő kb. 6 perc

Egy közösségi összejövetel nyomasztó rémálomba fordul az egyetemista Danielle számára Emma Seligman iróniával teli, klausztrofób dramedyjében, amely egy zsidó temetést követő süvén játszódik, néhány óra leforgása alatt. Nem elég, hogy a fiatal lány váratlanul egy szerelmi négyszögben találja magát, saját célvesztettségével és a rá szegeződő tekintetekkel is meg kell küzdenie. A családias környezet egyik pillanatról a másikra lesz fenyegető és fojtogató, ő pedig úgy érzi, minden kontrollját elvesztette élete felett.

Akció

Danielle (Rachel Sennott) szeretne függetlenedni a szüleitől, akik még mindig kislányként kezelik. Saját lábára akar állni, ezért titokban pénzért szexel idősebb férfiakkal. A jogi egyetemre járó exével, Mayával (Molly Gordon) ellentétben azonban fogalma sincs arról, mit akar kezdeni az életével a diploma megszerzése után.

Egészen a süvéig úgy tűnik, ez nem is zavarja igazán. Amikor azonban szülei hazudnak róla a társaságban, ráadásul volt barátnője mellett aktuális sugar daddyje, Max (Danny Deferrari) is feltűnik a feleségével, megrohanják érzelmei, s képtelen lesz úrrá lenni pánikján és feltörő féltékenységén.

A kanadai forgatókönyvíró-rendező saját környezetéből merít, beemeli a zsidó kultúrát, miközben a filmbeli huszonévesek és szüleik konfliktusán keresztül reflektál arra a generációk közötti kommunikációs szakadékra is, amely abból fakad, hogy a mai fiatalok nem feltétlenül úgy építik életüket, mint ahogy azt anyjuk, apjuk tette egykor.

A Shiva Baby szinte egyetlen helyszínen, az elhunyt házában, a közös gyász keretében mutatja be karaktereit. Szinte végig a főhőst követjük, az ő szemszögén keresztül ismerjük meg környezetét. A háttérben folyó történések során kibontakozik Danielle belső küzdelme. Viselkedése szól a mindenkinek megfelelni vágyó lányról és egyben a lázadóról is, aki saját útját akarja járni, vállaltan kezelni biszexualitását, vagy éppen azt, hogy másokkal ellentétben ő még bizonytalan a jövőjét illetően. Ezek a témák eltérő hangsúllyal kerülnek elő, viszont együttesen adják ki a lány összetett személyiségét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés