Egy anya ára

Kormos Lili | 2022.11.24. 16:58

Címkék:

könyv

Olvasási idő kb. 8 perc

Ma, Magyarországon illegális eljárásnak számít a béranyaság, a petesejtdonáció pedig annyira túlszabályozott, hogy sokan inkább bele sem kezdenek. Azonban a tiltás mit sem ér, amikor egy olyan erős vágyról beszélünk, amit csak egy nő tud érezni, ha gyereket szeretne. Az igényeknek pedig mindig akadnak kiszolgálói is, hiszen minden elérhető – csak győzzük megfizetni az árát.

A dunaszerdahelyi maffia 90-es évekbeli uralma és a prostitúció után megint egy olyan témához nyúlt Durica Katarina, ami sokakat érint, amiről mind tudjuk, hogy létezik, és amiről nagyvonalúan hallgatunk, ha szóba kerül. Szűk körben, internetes fórumokon, titkos csatornákon beszélnek nők arról, hogy nem tudnak teherbe esni, hogy lassan a testüket, a lelküket, a kapcsolatukat zabálja föl ez a kilátástalan küzdelem, mégis, bármit megtennének azért, hogy gyerekük lehessen. A vonal másik végén pedig ott hallgat egy másfajta kilátástalanság. Azoknak az anyáknak, fiatal nőknek a reménytelensége, akiknek el kell tartaniuk a családjukat, akik szeretnének kitörni a szűkre szabott életükből, akik bármit vállalnának azért, hogy végre az anyagi stabilitás is belépjen az életükbe. A telefonközpontban pedig ott ülnek a kétségbeesés vámszedői, akik mosolyogva súgják a kagylóba, hogy mindent lehet, mindent megkaphatsz: tiéd a pénz, a lehetőségek, a biztonság, tiéd pedig ez az édes, dundi, rózsaszín kis gyermek, és az érzés, amire annyira vágytál. Jó menedzserek módjára, mindenkinek azt mondják, amit az illető hallani akar, mindenki úgy érezheti, ő a legfontosabb ebben a történetben, egészen addig, ameddig az ő jutalékát veszélybe nem sodorják, mert akkor oda a jó viszony és a derűs hangulat.

Ebbe a világba kalauzol minket Durica, négy nő történetén keresztül. Van köztük rákkal küzdő fiatal egyetemista, aki petesejtet adományoz, hogy végre egyszer legyen annyi pénze, ami úgy istenigazában gondtalanná teszi az életét, hogy végre láthassa a tengert, hogy elmehessen oda, ahol a víz türkizkék, a homok hófehér és mindig süt a nap. Van özvegyen maradt fiatalasszony két kisgyerekkel, aki nem pusztán az övéi jólétét akarja garantálni, de azt sem akarja, hogy le kelljen mondani arról az életről, amelyről mindig is álmodozott, és ha már a férjét elveszítette, legalább a kertet, a fákat, az erdőszélén lévő házikót ne vigye el a bank. És ott van a sikeres brüsszeli rendezvényszervező, aki mindig várt és csak várt az alkalmas partnerre, aki aztán nem futott be, és a sokévi házasságban, sok-sok éve próbálkozó feleség is megjelenik, akinek már mindegy, hogy aurafoltozó, szakorvos, sámán, jós, vagy boszorkány jön a házhoz, csak hozzon neki egy kisbabát.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés