Egy életre szóló utazás lenyomata

Szabad szavak (2020)

A Queen Mary 2 nevű óceánjáró kéthetes útja során forgatta legújabb filmjét az Oscar-díjas Steven Soderbergh, akinek dramedyje egy Pulitzer-díjas írónő útját követi végig New York-ból Angliába, hogy átvegyen egy rangos elismerést. A Meryl Streep által játszott Alice számára az utazás nem csak az elismerésről szól, hanem a lezárásról is. Ezért hívja el az útra magával azt a három embert, aki fontos szerepet tölt vagy töltött be egykor az életében. A film az elengedésről, a lezárásról szól, ehhez pedig három hetvenes éveiben járó hölgyet választ főhősének, akik régen szoros barátok voltak, mostanra azonban teljesen eltávolodtak egymástól. Ezt a triót egészíti ki Alice unokaöccse, a fiatal Tyler (Lucas Hedges), aki egészen más szakaszában van az életének, jelenléte pedig pont emiatt izgalmas.

A működő luxushajó és az arra kikapcsolódásért jegyet váltó utazóközönség problémáktól mentes környezetbe csomagolják a hajón forgatott film komoly témáit és konfliktusait. Erre a könnyedségre a film felépítése, a jelenetek szellős kapcsolódásai ráerősítenek, a karakterek sodródnak a hajó különböző helyszínei között, a fő dramaturgiai szál pedig mozaikszerűen áll össze. A három barátnő vívódása és különbözősége (Susan ügyvéd, Roberta egy fehérnemű osztályon eladó) megidézik Grace és Frankie párosát az azonos című sorozatból, akik kezdetben ki nem állhatják egymást, majd problémáik mégis összehozzák őket. A Szabad szavak főhősei történetének a feloldás azonban ilyen formában nem lesz része, ahogy korábbi életükben, itt a hajón is sodródnak egymás mellett. Alice kénytelen az ideje nagy részében dolgozni, a pihenni érkező Susan (Dianne Wiest) és Roberta (Candice Bergen) pedig szintén talál magának elfoglaltságot. A nők viszonya, a múltbeli események, illetve a konfliktusok felfejtése nagyrészt a két barátnő, illetve Tyler és Alice beszélgetésein keresztül tárul fel előttünk. A forgatókönyv érdekessége, hogy nem minden dialóg íródott meg teljes egészében, a színészek sokszor improvizáltak.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!