Elhunyt Lou Ottens, aki megváltoztatta a zenét

Március elején rövid hír járta be a sajtót: elhunyt Lodewijk Frederik Ottens, a Philips holland mérnöke és feltalálója, aki kifejlesztette a magnókazettát. Azt a tárgyat, amelyből több száz milliárdot adtak el, és amely évtizedekig meghatározó volt a zenében. És aminek a vinyl-lemez visszatérése után szintén reneszánsza van.

A zene akkor kezdett – az önkifejezés, a szórakoztatás és a műalkotás mellett – iparág lenni, amikor az angol parlament törvényt hozott a szerzői jogról, 1710-ben. Kereskedelembe akkor került, amikor 1810-ben egy londoni zongoraárus elindította a kottásfüzetek árusítását. Ebből lett a rögzített zene, amit a technológia fejlődése hajtott és hajt a mai napig. Akusztikus eszközök a 19. század közepétől – fonoautográf, fonográf, gramofon és a sellak lemezek. A 20. század első évtizedeitől az elektronikus korszak a rádióval, az elektromos gitárral, az erősítéssel, a mikrofonnal, majd az évszázad közepén a mikrobarázdás lemez megjelenésével. Közben jött a mágneses éra a második világháború után népszerűvé váló szalagos rögzítéssel, ma pedig, ugye, a hetvenes évek vége óta tartó digitális korszakban élünk, ami a cd-vel indult és lett belőle mostanra mindent uraló digitális zene előbb mp3-mal, majd letöltéssel, végül streamingeléssel. Ne gondoljuk, hogy ez a végállomás, a technikai fejlődés ugyanis örök, és minden korábbi nagy – amúgy az előző, valamint a következő korszakkal átfedésben alakuló – találmány ezt gondolhatta magáról. 1948 óta hallgathatunk mikrobarázdás vinyl-lemezt (magyar mérnök, a színes televíziózásban is úttörő Goldmark Péter Károly fejlesztette ki a Columbia Recordsnál), ezt a formátumot hagyta le népszerűségben a nyolcvanas évek elejétől a magnókazetta, azt meg a kilencvenesek elején a cd. Amit meg az mp3 söpört el, de ma már gigabájtokat sem kell vennünk, a streamingszolgáltatók a neten tárolják nekünk a világ zenéjét. Korántsem az összest, nehogy higgyünk az ellenkezőjét elhinteni akaróknak.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!