Két film, egy filmfesztivál

Heddy Honigmann: Százontúliak / 100UP

A Verzión a szakmai programok mellett 35 ország 64 filmje látható november 9. és 14. között a mozikban, illetve november 15-től kezdődően egy hétig online is. 

Életigenlésről, világlátásról és végtelen akaraterőről szól Heddy Honigmann dokumentumfilmje a világ különböző pontjain élő, száz év fölötti emberekről, akiknek történetén keresztül a rendező arra keresi a választ, mi az, ami ennyi idősen is lendületben tartja őket. A szelíd, bájos film különböző sorsokon keresztül mutatja be ennek a nem mindennapi kornak a különböző aspektusait, miközben a világ aktuális kérdéseire is reflektál.

Bár különböző kultúrák eltérő módon viszonyulnak az öregkorhoz, sokat elmond egy társadalomról az, hogy miként bánik az idősekkel.

Heddy Honigmann munkájának ereje a hitelességében rejlik, illetve abban az alapgondolatban, hogy a kamera előtt megszólaló személyek élettapasztalatukból kiindulva (és azon túl is) fontos tudásnak vannak a birtokában. A film nem akarja idealizálni ezt a kort, inkább csak teljes kíváncsisággal fordul felé.

Az interjúhelyzetek természetesége, spontán hatása visszaköszön a képi világban, a kamerakezelésben és a vágásban. A beszélőfejes interjúk mellett a vágóképeken megismerjük a szereplők környezetét, világát.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!