Ónody-Molnár Dóra Emelkedő zuhanás

Soós Nóra kiállítása a Műcsarnokban

Soós Nóra az egyik legegyedibb hangú magyar festő, akinek képei és jellegzetes, csak rá jellemző technikája nem csak esztétikai élményt nyújt – annál sokkal többet, mélyebbet ad. A legbensőbb érzéseinket, mindennapi vágyainkat, szorongásainkat, élményeinket hozza vissza szinte lopva, rejtetten, mégis ellenállhatatlan erővel. Őt kértük tárlatvezetésre.

Szabadság. Sokfajta képzőművészeti attitűd lé­tezik. Ez a műcsarnoki kiállítás jól példázza ezt: ha végigmész a termeken, láthatod, mindenki más koncepció szerint közelít a művészethez. Én hiszek abban, hogy a kortárs művészetnek látleletet kell adni a koráról. Ezt látom a saját kortársaimon is, hogy bár sokfajta irány van, de még a legabsztraktabb képekben is ott rejlik a korszellem. Az én fókuszom szűk volt. Amikor elkezdtem a pályámat, nagyon is személyes fókusz volt, a saját személyes környezetem. Az utána következő folyamat a felnőtté válásomé, gyerekem lett, így felelősséget vállaltam egy újabb életért, és a világban zajló történéseket már nem tudtam magamon kívül hagyni. Az én világom markáns, fölismerhető, sokfajta réteg kerül a képekre. Ezek gondolati rétegek, amelyeknek szükségük van a nézőre, a befogadóra, hogy azok fejtsék föl őket. Ettől bomlik ki az értelmük, ami lehet közgazdasági, szociológiai, gendertéma, vagyis politikai, még ha nem is szájba rágósan, mert mindig megpróbálom elemelni, hogy a festészet színtiszta festészet maradjon még akkor is, ha nem vagyok meggyőződve arról, hogy Kelet-Európán kívül valóban mindenki érti, még ha a stílus kötöttségeken és határokon kívüli is. Szabad.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!