Láng Zsuzsa Emergency Exit – vészkijárat az SZFE diákjainak

Minden kezdet merész – de a folytatás is nehéz

A Freeszfe Egyesület tavasszal közleményben tudatta, Emergency Exit (Vészkijárat) néven nyújtanak „diplomamentő” lehetőséget azoknak a diákoknak, akik nem akarják az alapítványi modellváltásba kényszerített intézményben befejezni tanulmányaikat. Az ehhez szükséges jogi lehetőséget az a nemzetközi  összefogás teremtette meg, amelynek keretében a hasonló képzést folytató, akkreditált európai egyetemek vállalták, hogy formálisan átveszik az autonómiáját vesztő SZFE diákjait, elismerik korábbi kurzusaikat és kreditjeiket.

A salzburgi zeneművészeti egyetem, az Universitat Mozarteum, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem, a varsói színművészeti egyetem, és annak kihelyezett bábtagozata Bialystokban és a svájci színiakadémia vett részt az együttműködési megállapodásban, de később csatlakozott hozzájuk a Bécsi Filmintézet is. 

Ez utóbbi épp kapóra jött az SZFE-t augusztus 14-én elhagyó (2019-ben indult) 6x6-os filmes évfolyamnak és az MA rendező- és operatőrosztálynak, de valószínűleg sokat segít a hatból öt felmondott gyártásszervező hallgatónak, a hat kilépő vágónak és a hattagú filmforgatókönyvíró osztály tanulóinak is – előre láthatólag itt kaphatnak diplomát mind a negyvenegyen.  

Az egyetemi jogviszonyukat felmondó teljes osztályok kilépésére egy hamvába holt kommunikációs kísérlettel reagált a kormány által kinevezett kuratórium: „nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképzőköri egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait.”

Amikor a hallgatók fegyelmezetten várakoznak a Vészkijáratnál, hogy kikerülhessenek egy felülről vezérelt, minden demokratikus alapvetést nélkülöző egyetemrekvirálás következményei alól – például, hogy saját tanáraikkal folytathassák tanulmányaikat, és hogy ne kelljen olyan szellemiségű oktatásban részesülniük, ami nem inspirálja őket –, akkor nem biztos, hogy az ilyesfajta, luciferi kísértésről, édesgetésről vizionáló kommunikációs panel meggyőzően hatna közvéleményre. 

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!