Láng Zsuzsa Etűdök visszanézésre és szembesülésre

Összművészeti őrület, dadaista revü keretében drMáriás képei és Fábry Sándor huszonöt éve kifogyhatatlan beszélőkéje adott egymásnak randevút a föld alatt, az Akvárium Klub nagyobbik termében három estén át, lehetőséget biztosítva a közönségnek, hogy ha rest volt megvásárolni és otthonában alaposan tanulmányozni a két nagyformátumú szerző – négy évvel ezelőtt megjelent – közös kötetét, most kényelmesen, hátradőlve adhassa át magát e nem mindennapi agymenésnek. 

A Kossuth Kiadó gondozásában 2018-ban megjelent Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára című albumot a színpadi változat megfosztotta a közösből való bátor merítés jelképétől, a szarkától, de csak azért, hogy méltó terjedelemben elemezhesse korunk, az elmúlt száz esztendő politikai, társadalmi és kulturális abszurditásait. Teljes joggal, mert ugyan kit érdekelnek a fékezhetetlen kreativitású gázszerelő ­Andersen pennájára kívánkozó sikerei, ha a hatalmas led-falról elénk penderülő Sztálin, Che Guevara, Rákosi Mátyás, Kádár János és Madonna eszement performanszát is nézheti, ráadásul a történelmi roadshow-t válogatott előadóművészek prezentálják.

Váczi Eszter és kvartettje gondoskodik arról, hogy Sztálin kedvenc nótája, a Szuliko grúz nyelven, az I can get no satisfaction és a ­Guantanamera egyaránt autentikus előadásban hangozzék el, miközben a generalisszimusz könnyezve fűrészeli ketté áldozatait, majd imára kulcsolt kézzel fohászkodik lelki üdvükért.

Tanúi lehettünk annak a pillanatnak is, amikor az Evita forgatásán hazánkban tartózkodó Madonna (Bozó Andrea) szerényen bekopogtat ef Zámbó István szentendrei műtermébe, annak reményében, hogy szobor formájában megörökíti őt, de a művész a kapuban álló, lepattant külsejű, elnyűtt asszony láttán egy „nix dajcs” elhárítással rácsapja az ajtót. De nem jár jobban Varga Imrével sem, aki néhány pohárka termelői rizling elfogyasztása után ugyan felajánlja neki, hogy négyszázötvenezer dollárért bármelyik Lenin szobrának fejét lecseréli Madonnáéra, de mivel a művésznő nem él a lehetőséggel, mindannyiunk legnagyobb bánatára megmintázatlanul kell visszatérnie Amerikába.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!