Pop

Felejthetetlen tizenkét hónap – A magyar popzene évértékelése

Dömötör Endre | 2021.02.14. 10:06

Címkék:

pop zene

Olvasási idő kb. 12 perc

2020 márciusáig kevés dolog történt itthon a popzenében, de ez nagyjából minden átlagos évre igaz, a koncertezők ilyenkor téli álmot alszanak, a lemezmegjelenések szórványosak, ám a háttérben zajlik a szervezkedés a fesztiválidőszakra, készülnek a lemezek, az új dalok, forognak a klipek. Márciusban azonban Magyarország is leállt. A zeneipar, ahogy a kultúra piacának egésze – a vendéglátás és a turizmus mellett –, a világjárvány járulékos veszteségeinek legnagyobb elszenvedői között van. A ProArt 2020-as zeneipari jelentése szerint 2019-ben 73,5 milliárd forint volt a magyar zeneipar „értéke”, ami minden korábbinál nagyobb eredmény. Ehhez képest 2020-ban, főleg az élőzenei piac teljes összeomlása miatt, a teljes honi zeneipar nagyjából a 60 százalékát elveszítette. A jelentés szerint „Az élőzene-iparág válsága legalább 40 milliárd forintos bevételkiesést jelent 2020-ban a zeneipar szereplői számára. A csökkenés miatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a 262,5 milliárd forintos összeget is elérheti.” Az iparág megsegítése tehát általános gazdasági érdek.

A magyar könnyűzene megújításáért és társadalmiasításáért felelős kormánybiztos, Demeter Szilárd a szakmai szervezetekkel együttműködve júniusban kidolgozott egy öt évre szóló tervezetet – egy a Telexen megjelent oknyomozó anyag szerint a mentőcsomag-tervezet költsége 5,3 milliárd forint –, de ennek magvalósulásáról nincsenek hírek. Július végén aztán bejelentették, hogy a kormány 5,3 milliárdos projekttel segíti a zenei iparágat, Raktárkoncert néven. Az eredetileg száz, extra gázsiért fellépő zenekar online-koncertjeit az állami Antenna Hungária Zrt. és a Visual Europe Group nevű magáncég valósította meg. A projekt kibővült, 2020-ban több mint 300 előadóval készült Raktárkoncert. Egy decemberi közlés alapján, amikor kicsivel több, mint 200 koncert volt online nézhető, összesen 160 ezer megtekintésnél tartott a számláló, azaz egy-egy koncertre átlagosan csak 800 kattintás érkezett. Idén augusztusban egy újabb bejelentés szerint további 2,12 milliárddal támogatja a kormány a hazai zeneipart, ebből 1,4 milliárdot a klubok megsegítésére, 700 milliót a fesztiválok támogatására fordítanak, de a Sziget főszervezője, Kádár Tamás januári posztja szerint utóbbiból csak 220 milliót kap meg 27 fesztivál. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus rászoruló zenészeknek nyújtott azonnali támogatást még májusban, utóbbitól csaknem négyszázan kaptak bruttó 160 ezer forintot. S hogy mindez mire elég? Nehéz átlátni, hiszen 2021 első harmadában még jó eséllyel nem lesznek koncertek.

A bejáratott zenéhez kötődő csatornák, szervezetek, programok lényegében önjárók. Az Artisjus-féle, dalszerzőket támogató #kösziadalt kezdeményezés, a Hajós András-féle Dalfutár sorozat negyedik évada remek vállalkozások voltak, a köztévé A Dal tehetségkutató műsor viszont biztosan nem a legjobb magyar sláger(eke)t mutatta meg, generikus popdalok szerepeltek egy elképzelt rádióhallgató közönségnek, miközben a célközönség már alig hallgat rádiót. Ezzel együtt egy az aktuális magyar popzenéből a mainál szélesebben és mélyebben szelektáló Petőfi Rádió sokat javíthatna a hazai popzene helyzetén.

Az év szomorú krónikájához tartozik, hogy 2020-ban bezárt Budapest egyik legfontosabb koncerthelye és próbaterem-komplexuma, a Dürer Kert és a Keleti Blokk, a Városligetnél álló épületegyüttest, illetve telket más célra fordítja a tulajdonos. Pótolhatatlan veszteségek mások mellett Najmányi László, Benkő László, Mihály Tamás, Balázs Fecó, Bergendy István halála is. Azt gondolhatnánk tehát, gyorsan el kéne felejteni ezt az évet. De nem, mégis érdemes emlékezni rá, mert a legkülönfélébb stílusokban van ugyanis több tucatnyi, de nem tucat-produkció. Rájuk érdemes lesz odafigyelni: Villö Acetone, Deva, Zsüd, Solére, Folksteps, Flanger Kids, Dodo, Exotic Girlfriend, Ervin álmai és a sort sokáig lehetne folytatni.

Indie-rock

A 2010-es évek itthon részben az indie-rock felfutásáról szóltak, az így feltűnt előadók közül tavaly jó lemezzel jelentkezett a Fran Palermo, a Felső Tízezer, a Mayberian Sanskülotts, a Puma Danger, míg a Gustave Tiger és a Szabó Benedek és a Galaxisok egyenesen kettővel is (a második már Galaxisok néven), a Middlemist Red pedig saját jogán túl frontembere, Nóvé Soma egyéb projektjei, a folkrockos Mordái és az elektropoposabb Samurai Drive révén is aktív volt. Az elmúlt két év nyertese, a beatpopot szórakoztatóan játszó Carson Coma 2020-ban tovább emelkedett. További ajánlat: Quiet Kid & The Speakers, Sun-Rot, Cedar Knoll, Baron Mantis, Shakin’, Black Bartók, Sorbonne Sexual.

Poprock

Az előbbitől megszólalásban sok esetben alig eltérő kategóriában az inkább régebb óta színen lévők (Kiscsillag, Amber Smith, Bérczesi Róbert szólóprojektje, az Én meg az Ének, Frenk, Esti Kornél) és a folkosabb Platon Karataev, a minimalistább Lázár tesók, a drámaibb Jazzékiel és a játékosabb Csaknekedkislány sorolható fontos 2020-as hallgatnivalóval, na meg a Pluto, akik ugyan 2021 első napján adták ki új lemezüket, de azt tekinthetjük tiszteletbeli 2020-as LP-nek.

Punk

A Csináld magad!-színtér a punk különböző árnyalataival, felpiszkáló vagy odaszórós társadalomkritikával, bohóckodással, boldogsággal színesítette az összképet: a God & Monkey, a Mambo Rumble, a Magyar Idők, a Norms, a Unit731, a nemecsek, a Holnaplányok, az Another Way, a Piss Crystals, a Paszternák Károly & A Légköri jelenségek mind ajánlott lemezeket, kazettákat adtak ki tavaly.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés