Katona Klári Férfiária női hangon: Aretha Franklin

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

1998. február 25-én történt...

A 40. Grammy díjátadó gála közvetítése már harminc perce folyt, New York egyik legpatinásabb terméből. A Radio City Music Hall színpadán egymást követték a nagyobbnál nagyobb nevek. A klasszikus muzsika jelöltjeinek ismertetése, majd az azévi  győztes bejelentését követőn Pavarotti lépett volna színpadra, hogy Puccini Turandot operájának Nessun dorma áriájával köszöntse a díjazottat. A híres Kalaf ária, a tenorok álma. A tenorok legnagyobbikainak egyikétől hallani: kivételes élmény. Így eléneklése, előadása nem okozhat csalódást. 

Az előadást élvezve, senki sem gondolta volna, hogy a színfalak mögött a ráhangolódás, a felkészülés helyett, drámai pillanatok zajlanak. Pavarotti orvosi tanácsra kénytelen volt lemondani a fellépését. Helyettes, beugró kellett. 

Ken Erlich producer hirtelen jött ötletének és Aretha Franklin pár perces gondolkodás utáni „ezt meg tudom csinálni” válaszának köszönhető, ami aztán megtörtént és fennmaradhatott. 

Sting lépett a mikrofonhoz. Bejelentette, hogy a világ egyik leghíresebb, legismertebb tenor áriájának eléneklését, az ünnepelt tenor, Pavarotti helyett, a soul királynője, Aretha Franklin vállalta. 

…és csoda született.

A klasszikus hangképzésben sosem részesült énekfenomén megújított egy operaáriát.

A szó szoros értelmében. Éneklése kivételes, erőteljes, varázslatos, magával ragadó. Minden kiénekelt hangja lenyűgöző. Látni, hallani kell felemelő zenei szárnyalását.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.