Katona Klári Férfiária női hangon: Aretha Franklin

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

1998. február 25-én történt...

A 40. Grammy díjátadó gála közvetítése már harminc perce folyt, New York egyik legpatinásabb terméből. A Radio City Music Hall színpadán egymást követték a nagyobbnál nagyobb nevek. A klasszikus muzsika jelöltjeinek ismertetése, majd az azévi  győztes bejelentését követőn Pavarotti lépett volna színpadra, hogy Puccini Turandot operájának Nessun dorma áriájával köszöntse a díjazottat. A híres Kalaf ária, a tenorok álma. A tenorok legnagyobbikainak egyikétől hallani: kivételes élmény. Így eléneklése, előadása nem okozhat csalódást. 

Az előadást élvezve, senki sem gondolta volna, hogy a színfalak mögött a ráhangolódás, a felkészülés helyett, drámai pillanatok zajlanak. Pavarotti orvosi tanácsra kénytelen volt lemondani a fellépését. Helyettes, beugró kellett. 

Ken Erlich producer hirtelen jött ötletének és Aretha Franklin pár perces gondolkodás utáni „ezt meg tudom csinálni” válaszának köszönhető, ami aztán megtörtént és fennmaradhatott. 

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!