60 éves lett az Angyal

Hegyi Iván | 2022.06.06. 12:04

Olvasási idő kb. 6 perc

Hatvan évvel ezelőtt kezdték forgatni Az Angyal című tévésorozatot Roger Moore-ral a főszerepben. Szerényen úgy tervezték, 53 részből áll majd a széria, ám összesen 118 epizód készült. A fej fölötti glória és Edwin Astley jellegzetes főcímzenéje először az 1962. október 4-én bemutatott A tehetséges férjben, utoljára az 1969. február 9-én vetített A világverőben tűnt és hangzott fel.

A krimiket a kezdetekhez képest több mint harminc éves alapanyagból gyártották. Leslie ­Charteristől merítettek, akinek huszonhárom esztendős korában, 1930-ban adták ki első Angyal-könyvét, Az Angyal elindul-t. A főhős Simon Templar, nevének rövidítése (S. T.) ugyanaz, mint Az Angyalé, vagyis a The Saint-é (St.). A forgatókönyvek Charteris munkáin alapultak, ám nemhogy nem egyeztek meg azokkal, de gyakran messzemenően elrugaszkodtak az eredeti szövegtől, az író azonban elégedett volt a feldolgozásokkal, sőt az egyik részben maga is szerepet vállalt, ahogyan a nagy Alfred Hitchcock felbukkant saját rendezésű filmjeiben.

Moore-hoz családilag passzolt a nyomozó főalak, hiszen a filmcsillag édesapja londoni rendőr volt. Csillag? A színész épp Az Angyaltól vált sztárrá. A száz országban képernyőre kívánkozó „szent” sorozat elsöprő sikere tette lehetővé, hogy 1971-től műsorra kerüljön a Minden lében két kanál című tévészéria is a Tony Curtis, Moore páros főszereplésével, s hogy a Federerhez hasonlóan híres Roger 1973-ban átvegye a 007-es ügynök szerepét Sean Connerytől, majd 1985-ig összesen hét James Bond-film hőse legyen.

Az Angyal meglepően gyorsan eljutott hozzánk, egy évvel az angliai premier után már nálunk is sugározták: az akkor még egyetlen magyar tévécsatornán 1963. október 29-én 20 óra 10 perctől vetítették A láthatatlan milliomos című epizódot. A Film, Színház, Muzsika kedvesen fogadta a luxusautón közlekedő, mindig elegáns, jó humorú, ­egyszersmind szívtipró figurát: „Angyal. Tehát az ördög sem bír vele.” Aztán a sorozat filmjei olyannyira közkedveltekké váltak, hogy 1965-ben már azt írták idehaza: „A tv-ben Az Angyal kalandjai, a rádióban A Szabó család, a moziban a Ne hagyd magad, Pitkin!, a színházban a Bál a Savoyban a legnagyobb közönségsiker.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés