Forradalmi szintű átverés

A kibukott

A Szilícium-völgy egyik legnagyobb botrányát, a Theranos felemelkedését és bukását meséli el Elizabeth Meriwether (Új csaj) drámasorozata, A kibukott, ami az első fikciós feldolgozása a vérvizsgálatok forradalmasítását ígérő Elizabeth Holmes történetének, akit a világ legfiatalabb self-made milliárdosnőjeként tartottak számon, most viszont akár húsz év börtön is várhat rá, miután többrendbeli csalással vádolták, majd több vádpontban bűnösnek találták.

Akció

A nyolcrészes minisorozat fullasztó légkörét a hírnévért és vagyonért vívott elvakult harc adja, középpontjában a remekül játszó Amanda Seyfrieddel. A széria elsősorban Elizabeth szemszögéből, gyerekkorától egészen a bírósági perig foglalja össze az eseményeket, miközben a főszereplő belső motivációira, döntéseinek mögöttes okára próbál választ adni.

„Megtörtént eseményen alapuló” – ha ezt a címkét olvassuk, valami nem mindennapira gondolunk. A kibukott története elsősorban nem is maga a csalás miatt lesz kivételes, hanem annak mondanivalója, tanulsága miatt, ami a világ működéséről is sokat elmond. Másrészről a fiatal vállalkozó személye teszi különlegessé, aki meg akarta változtatni a világot, és el tudta érni, hogy a világ olyan szemmel lássa őt, ahogyan ő akarja látni saját magát.

Elizabeth Holmes 19 évesen alapította cégét, egy évvel később félbehagyta a Stanford Egyetemen végzett vegyészmérnöki tanulmányait, hogy kizárólag a munkára koncentrálhasson. Körülbelül tíz évvel később a világ legfiatalabb self-made milliárdosnője volt. Maga mellé állította többek között Henry ­Kissinger és George Schultz volt külügyminisztereket, James Mattis és William Perry korábbi védelmi minisztereket, akik cége igazgatótanácsának tagjai lettek.

A Theranos azt ígérte, hogy saját fejlesztésű tesztjei segítségével egy cseppnyi, ujjbegyből vett vérből akár 240 féle vizsgálatot is el tudnak végezni. Ezáltal mindenki számára könnyen, gyorsan elérhetővé akarták tenni az egészségügyi szolgáltatást, háttérbe szorítva a sokszor fájdalmas, időigényesebb és költségesebb hagyományos vérvétel folyamatát.

A sorozat a valós események feldolgozása mellett próbál belehelyezkedni Elizabeth Holmes fejébe, megérteni gondolkodását és azokat a körülményeket, amelyek formálták őt. Ezek eszközei például gyerekkori emlékek, meghatározó pillanatok, beszédes dalszövegek, amiket újra és újra meghallgat, vagy azok a reakciók, amiken keresztül egyértelmű, hogy valamiről egészen máshogy gondolkodik, mint környezete. De ide tartozik a „Színleld, amíg sikerül” („Fake it till you make it”) mentalitás is, ami nem idegen a startupok és a Szilícium-völgy világától.

Az epizódok során nehéz szétválasztani fikciót és valóságot, ugyanis az ABC News azonos című (The Dropout) podcastja alapján készült szériában az alkotók arra törekedtek, hogy minél hitelesebben adják vissza a megtörtént eseményeket. Bár ez egy drámasorozat, az egyes archív anyagok hatását keltő, dokumentarista stílusban forgatott jelenetek is ezt erősítik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!