Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás | 2022.12.01. 17:25

Olvasási idő kb. 2 perc

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

A Brüsszel által megadott téma Európa legnagyobb kihívásáról, a környezetvédelemről szólt, miként járulhatnak hozzá a kkv-k a „zöld célok” eléréséhez. A három döntősnek angolul kellett ismertetnie a dolgozatát, és a versenybe a résztvevő közönség is beleszólhatott: a zsűri döntése 50 százalékot ért, a másik ötvenet a közönség szavazatai jelentették.

A győri Széchenyi István Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakos elsőéves hallgatójának hibátlan angolsággal megtartott prezentációja bizonyult a legeredetibb és leginkább mozgósító pályaműnek. Viktória a Jelennek elmondta, hogy az egyetemen értesült a pályázat kiírásáról, és megragadta a téma: mit kell tenni a fenntartható gazdaság érdekében, hogyan csökkenthető függésünk a nem megújuló energiaforrásoktól.

A probléma kifejtése után pályaművében arra helyezte a hangsúlyt, hogy felszólítsa saját nemzedékét, a fiatalokat, vegyék észre, csak együtt lesznek képesek változtatni, csak a tudatos mozgósítással lehet megváltoztatni a korábbi szemléletet. Viktóriát eddig is érdekelte a téma, „közel állt a szívemhez és maga a felkészülés még jobban elmélyítette ismereteimet, akár a jövőben is szívesen foglalkoznék ezzel”.

Természetesen az internet óriási segítséget nyújtott az esszé elkészítésében, a leggyakoribb keresőszavak: fenntarthatóság, fosszilis energiahordozók, zöld energia voltak…. Viktória „jutalma”, hogy jövőre, amikor az EU spanyol soros elnöksége szervezi majd a kkv-k következő találkozóját, őt is meghívják Baszkföld fővárosába, Bilbaóba.

Egy szubjektív megjegyzés: lenyűgöző volt hallgatni Viktória angol beszédét, a vas megyei Rábatöttösről, egy kétszáz lelkes faluból származó fiatal a szombathelyi középiskola nyelvi tagozatán sajátította el a nyelvet…

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés