Ha a szeretet a válasz, otthon vagy – Daft Punk (1993-2021)

Feloszlott a Daft Punk. Annyi zenekar oszlik fel, nem olyan nagy szó. Ráadásul szinte minden zenekar újraindul egy ponton. De most a Daft Punk oszlott fel, és ahogyan bejelentették, az véglegesnek tűnik. Mint amikor a Beatles megszűnt. Nem, ez most komoly: a poptörténet egyik legfontosabb, legnagyobb hatású zenekara nincs többé.

Amikor enigmatikusan bejelented, hogy feloszlik a zenekarod és rá pár napra az utrechti dóm harangjátéka félórás koncerttel emlékezik meg az életművedről, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem volt jelentéktelen a munkásságod. Néhány évvel korábban, David Bowie halálakor is pontosan ez történt. A legnagyobbaknak kijáró tiszteletadás. És ennek a milliók által szeretett zenekarnak a megszűnése is nagyon sokak számára kicsit olyan, mint elveszíteni egy szerettet. A Daft Punk esetében vigasztaló lehet, hogy ez két francia férfi éli tovább az életét, alighanem még valamilyen formában zenélni is fog, a végről szabad akaratukból döntöttek és az életmű itt marad velünk, ahogyan a hatásuk sem fog eltűnni, sokkal inkább újból és újból előjön.

Kezdjük rögtön itt. The Beatles és David Bowie? Tényleg ennyire fontos zenekar a Daft Punk? Szerencsére a művészetet nem lehet méricskélni, így aztán senki sem tudja, hogy „pontosan” mennyire is jelentős valami, de azért érezni elég jól lehet, konkrétumokkal pedig alátámasztható, hogy bizony ez a francia duó ott van a poptörténet legjelentősebb alkotói között, számos narratívát lehet sorolni ennek alátámasztásra. Érdemes azzal indítani, hogy az elektronikus tánczene előadói a popzenei kánonban még nem kapták meg a helyüket a legfontosabbak között – talán éppen ezzel a feloszlással változik meg most ez. A szórakoztató, klubokba való, táncolásra készült zene nagyon nehezen ér el olyan státuszt, ami művészi kinyilatkoztatásként is örökérvényű. Részben nyilván amiatt is, mert ez a technikával legszorosabb kapcsolatban lévő zene a technológiai fejlődés tempójával arányosan tűnhet elavultnak. Mindig új, de gyorsan múlt idejű is. Holott éppen az állandó előrehaladása miatt válhatott jelképes indulópontja, Giorgio Moroder produceri megjelenése, azaz Donna Summer 1977-es I Feel Love című elektronikus disco-klasszikusa óta, bő negyven éve iránymutatóvá, minden más műfajba beszivárgó hatásúvá. Minden, ami ma progresszív elektronikus tánczene, az holnap a legkommerszebb rádiós popzenéből köszön majd vissza és lesz jelen mindannyiunk életében, legalább egy néhány másodperces reklámfoszlányként. Ebből az egészen nagy elektronikus zenei halmazból alighanem a Daft Punk az a zenekar, amelyiket a legtöbb ember ismeri és értékeli. Nem az úttörő house- és techno-producerek, nem a tánczenét mainstreambe kapituláló angolok (Orbital, Underworld), nem azt a hullámot tetőpontig hajtó sztárok (Fatboy Slim, The Chemical Brothers, Prodigy – bár utóbbi Magyarországon alighanem népszerűbb), de még csak nem is az EDM huszárjai (David Guetta, Skrillex), akiket az előző bulizó generáció vitt csúcsra. A Daft Punkot stílus- és korhatárok nélkül szereti a világ, itt az ideje, hogy elismerjük, a duó tett annyit a popzenéhez, mint a legnagyobbak.

Munkásságuk eleve szintetizálja a tánczene egészét. Már az előzményzenekar, a zajos, rockos Darlin’ trió első táncosabb dalában (Untitled 18) ott van hangmintaként David Bowie zongorázása, a Clash basszusa és a Chic grúvos diszkója. A két gyerekkori barát, Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo ekkoriban, az első két Darlin’-dal 1993 tavaszi megjelenése környékén felfedezte a párizsi house-színteret és egy csapásra belebolondult. A korábbi együttesükön gúnyolódó egyik cikk – „lüke punkot játszanak” – hatására nevet változtattak és ráálltak saját útjukra (a harmadik Darlin’-tag a Phoenix nevű zenekarral lett szintén világhírű). Négy nagylemez az életmű váza, de mind a négy igencsak nagy hatású. A Homework című primitív, zsigeri bemutatkozás (slágerei: Around The World, Da Funk) 1997-ből a francia house-hullámot, a „french touch”-ot vitte világhírre, a technót, house-t, funkot szintetizáló dalok máig érvényes klubzenék, a házilag felépített stúdió pedig a ma már teljesen természetesen elterjedt hálószoba-producereknek szolgált mintául. A 2001-es második lemez, a Discovery (slágerek: One More Time, Harder, Better, Faster, Stronger), a disco újabb reneszánszát hozta el, és egy tökéletesen felépített lemezzel megmutatta, hogy a klubzene állhat klasszikus értelemben vett dalokból és szólhat akár otthon is. A 2000-es éveket uraló nu-disco-láz előfutára, a hangmintázás egyik iskolapéldája. A 2005-ös Human After All (slágerei: Robot Rock, The Prime Time Of Your Life) a nu-elektrót hullámot (Justice, Simian Mobile Disco) és az évtized második felében divatos bloghouse-t indította be. Annak a turnéján vették fel a Alive 2007 koncertlemezt, amely a fellépés-sorozat monumentális piramis-díszletével és ledözönnel az EDM fesztiváloknak mutatott utat közönséget elkápráztató show-val. Az utolsó LP, a 2013-as Random Access Memories (slágerei: Get Lucky, Give Life Back To Music) pedig váratlan csavarral a hangszeres tánczene becsületét szerezte vissza.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!