Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Háborúban dalolnak a múzsák

Láng Zsuzsa | 2022.10.03. 15:16

Címkék:

könyv

Olvasási idő kb. 9 perc

A mindenre kiterjedő válságok világában, a háborúk idején, az egekbe szökő papírárak következményeitől sújtva, az üldözött, meggyilkolt, puhább diktatúrákban pedig csak lehallgatott és egzisztenciálisan ellehetetlenített írástudók félelmeit legyőzve – újra kitüntetett szerepe van az irodalomnak.

Az egyik legnépszerűbb magyar író próféciája („Tudja mi lesz ezekből a könyvekből nemsokára? Gyújtós…”) egyelőre nem látszik beigazolódni, legalábbis a múlt hétvégén megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál iránti hatalmas érdeklődés alapján. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete által szervezett négy napos rendezvénysorozaton 130 kiállító, 40 külföldi szerző, 150 programban és 200 dedikálóval állta a könyvrajongók meglepően népes táborának ostromát a Millenáris összes épületének, parkjának valamennyi terében – márpedig az aranyárban mért papír formátumú potenciális gyújtósért aligha taposta volna egymás sarkát a tömeg. Igaz, nem tudjuk, mit hoz majd a tél.

Rosszkedvünk egész világra rátelepedni látszó, közelgő tele. Tóth Krisztina fesztiválnyitó szavait idézve „Mindaz, ami most a csuszamló világban zajlik, megíratott már, és meg is íródik folyamatosan. Vészterhes időkben az írástudók munkája ismét fontossá válik, hisz ők az emberiség tapasztalatainak őrzői, a múlandóság és felejtés ellen küzdő fáradhatatlan írnokok.”

És tényleg: amikor az évtizedes dresszír, ellenségvizuálás és fenyegettetés tartja rettegésben a népet, az emberek megrendült biztonságérzetét mi más nyugtathatná meg, mint a szép, sima-szavú üzenetek.

„Virágzik a populizmus, bontogatja színes szirmait a giccs, és akkor jönnek a galád írók, akik a tünékeny pillanatokra visszaszerzett, csillámló biztonságérzetünket fenyegetik félelmet keltő üzeneteikkel, felkavarnak, nyugtalanítanak, hülyeségeket beszélnek, mit hülyeségeket, borzalmakat, rémtörténeteket” – folytatta Tóth Krisztina, majd a Nobel-díjas (és a Budapest Nagydíjjal frissen kitüntetett) díszvendég, Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című művéből idézett: „minden nagy író valami rémisztőt mond el az emberről. De akarjuk-e mi ezt tudni?”

A jelek szerint bizony, akarjuk.

Nemigen vonzódunk a giccshez, a cukros illatú pasztellszínek operettet idéző árnyalataihoz, amelyek ideig-óráig elfedik a valóságot, a mindennapjainkhoz immár hozzátartozó vér, korom, agresszió és kiszolgáltatottság kontrasztjait. És ha nem is gyorsan, de csak kénytelenek leszünk megtanulni – vagy legalább elhinni azoknak, akik már megtapasztalták –, hogy az olyan társadalmakban, ahol a felejtés pusztító népbetegség, muszáj újra és újra elismételni a történeteket, hogy ne a világ ismételje meg körülöttünk őket.

Joggal veri ki a víz a tájékozódó embert, ha belegondol mindabba, amiben él, járványok, energiaválság, klímakatasztrófa, élelmiszerhiány, vágtázó infláció, az éhen-fagyás fenyegetése – még jó, hogy egyszerre nem gondol bele mindegyikbe, mert az súlyos veszélybe sodorná ép elméjét. De valahogy mégsem a dicsőségesnek hazudott, amúgy történelmi tényekkel bizonyítottan lúzer múltunkba menekül. Inkább azokba a lehetőségekbe, amelyeket a könyvek szerzőinek történetei tárnak elé.

Ezt olvashatja még a cikkben:

A díszvendég szlovák írókról

Az elsőkönyves szerzőkről

Halász Rita Mély levegő című regényéről

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés