Hangját viszi a szél

CODA (2021)

A tinédzser Ruby (Emilia Jones), aki családjában az egyetlen halló, otthon és osztálytársai között is különcnek érzi magát. Legnagyobb gondja most mégis az, hogy megtalálja a módját annak, hogyan vallja be szüleinek, hogy a középiskola után zenesuliban tanulna tovább. Sian Heder coming of age filmje, a CODA (Child of Deaf Adults) a főhős útkeresése mellett egyben a szülők által megteremtett szeretetteljes otthon intim portréja is.

A meghitt környezet ellenpontja a történetnek helyet adó amerikai halászváros, melynek ridegségét a film érzékletesen mutatja be. Fontos szerepet kap a víz és a szél ereje, amellyel a család a hajón végzett, megélhetésüket biztosító fizikai munka során nap mint nap találkozik. Kis vállalkozásuknak nélkülözhetetlen tagja a lány, aki tolmácsol szülei és bátyja, illetve a vásárlók között, ezért van nagy súlya annak, amikor az iskolában lehetőséget kap arra, hogy zenei tehetségét fejlessze. Döntenie kell, hogy a családi üzletben dolgozik tovább, vagy jelentkezik egyetemre és továbbtanul.

A Bélier család című, César-díjas francia film amerikai adaptációja a szülő-gyerek kapcsolatot, ezen belül is Ruby anyjával való viszonyát helyezi a történet középpontjába. Jackie (Marlee Matlin) számára lánya vágyának elfogadása sokkal inkább a leválás folyamatáról és az ezzel való megbarátkozásról szól, mintsem támogatása hiányáról. Kezdeti elzárkózásának oka persze az is, hogy siketként nehezen tud azonosulni a tinédzser zeneszeretetével.

Jackie és férje, Frank (Troy Kotsur) ellenérzéseinek másik oldala társadalmi helyzetükből fakad. A fiatal lány kiszakadása komoly rizikófaktor az üzlet szempontjából, amivel Ruby is tisztában van. A történetnek ez a mozzanata sokrétű problémát vet fel, mely szól a dolgos halászok piaci kitettségéről, szülői érzésekről és a hallásukban akadályozott emberek nehézségeiről is.

A központi női karakterek, illetve az anyaságot különböző formában megélt szereplők az amerikai író-rendező korábbi munkáiban is helyet kaptak. Sian Heder 2006-os, Mother című rövidfilmjének főhőse egy idegenre hagyja csecsemőjét azért, hogy randevúzni mehessen. Nagyjátékfilmes debütálása ennek az alapgondolatnak a kiterjesztése: a 2016-os Tallulah főszereplője kallódó nő, aki magával visz egy kisbabát, miután úgy ítéli meg, hogy szülője nem képes gondját viselni. A CODA Jackie-je ezzel szemben törődő anya, aki őszinteségével, szókimondó, nyers jellemével mégis beleillik az alkotó női figuráinak sorába.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!